Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gärna en Hjärne på väggen

Annons

Försäljning av konst av Lillemor Hjärne har inbringat närmare 20 000 kronor till Gagnefs minnesstugas verksamhet.

- Lillemor ville att hennes konstnärliga gärning på något sätt skulle komma minnesstugans verksamhet till del, berättar Lars Kärrbom.

Under torsdagen genomförde minnesstugan en utställning av konstnärsprofilen Lillemor Hjärnes verk.

- Hon skänkte sina oljemålningar, skisser och litografier till minnesstugan. Eftersom minnesstugan inte kan lagra allt och eftersom konst ska upplevas och inte gömmas undan säljs donationen ut. Intäkterna används i den verksamhet som Lillemor kände starkt för, berättar Lars Kärrbom, vän med Hjärne och dessutom hennes testamentsexekutor.

Under många år var Hjärne, som i april 2002 avled i en ålder av 101 år, ett vardagligt inslag i samhällsbilden i Gagnef. På cykel åkte hon runt och "inspekterade" sina Gagnefsmiljöer, som hon sedan på plats förevigade. På sätt och vis kom hon att dokumentera bygdens snabba förvandling från jordbruksby till industrisamhälle.

Hon var sondotter till Fredrik Wilhelm Scholander, konstnär, författare och professor vid konstakademien, och bara nio år när hon gick i konstnärsskola hos sin faster Ellens man, konstnären och professorn Julis Kronberg.

Vid 16 års ålder började hon vid Tekniska skolan, nuvarande Konstfack, men trots ett stort intresse och en gedigen utbildning dröjde det tills hon var i 50-årsåldern innan hon på allvar kunde ägna sig åt att måla och teckna. 1924 gifte hon sig med Urban Hjärne och kom att föda fem barn.

Till Gagnef kom hon redan som ung, första gången tillsammans med sin lärarinna Anna Frykberg, och 1917 presenterades hon för Ottilia Adelborg. Danielsgården i Tjärna blev hennes andra hem och från 1950-talet och framåt tillbringade hon en stor del av sin tid, främst somrarna, i bygden.

- Hon förälskade sig i Gagnef med den vackra kyrkan, bondgårdarna och den storslagna naturen, berättar Lars Kärrbom.

I fjol ordnade minnesstugan en första minnesutställning med försäljning av Hjärnes verk. I torsdags ordnades en ny utställning med försäljning.

- I hennes kvarlåtenskap fanns mappar med skisser och med dem inkluderade donerade hon ungefär 150 verk till minnesstugan. Uppskattningsvis hälften av dem har sålts, vilket gett ett bra tillskott till minnesstugans verksamhet, säger Lars Kärrbom.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons