Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Garderobsfynd gav intressant läsning

Annons

Mycket intressant läsning hittade Ingrid Monie då hon ur en garderob plockade fram en låda med gamla tidningar. Ingrid som driver kaféet vid Eldforsen lät gästerna titta i tidningslådan och de blev så begeistrade att de hade högläsning på kaféet.

Ingrid hittade tidningarna redan 1988 då hon städade ur vinden på Järnvägsgatan 40, men då hade hon inte tid att läsa dem. Tidningarna stuvades undan, det var bara två Kalle Anka-tidningar från 1946 och 1952 som tilldrog sig något intresse den gången, av sonen Bert Wallskog som tog dem med sig till Kalmar.

Häromdagen kom tidningsbunten fram igen. Ur en Dagens Nyheter från 1922 kan man se att aktiekursen för ASEA var 89 kr och för Ericsson, 51 kr. Mycket pengar på den tiden, och mer än vad aktierna är värda i dag.

1922, några år efter första världskrigets slut, var det dyrtider i Tyskland som framkallade kravaller. DN berättade om detta och om en järnvägsstrejk på privatbanorna i Sverige. Oro för att statsbanorna skulle dras in i konfliken.

Ingrid och gästerna läste förundrade om en barnamörderska. Hon hade angett sig själv och grät i rätten och ångrade sig, skrev DN. Kvinnan dömdes till ett års straffarbete.

- Jag trodde att de hade hårdare straff på den tiden, säger Ingrid.

I papplådan fanns också några dalatidningar, Tidning för Falun län och stad, 1905 och en tidning som hette Siljan, öfre Dalalagets allmoges tidning, för sammanslutning, nykterhet och upplyftning. Gustaf Ankarcrona i Leksand var huvudredaktör. Tidningen hade avdelningskontor i Borlänge, Leksand, Mora och Malung.

I det här exemplaret från 1905 fanns en karta över utgivningsområdet med bland annonserna på första sidan. Äppelbo, Järna och Nås var markerade med kors, Vansbro fanns inte alls med, kanske beroende på att det inte fanns någon kyrka här då. Malung, Lima och Transtrand nämndes i en ruta med en pil som pekade utanför kartan.

Om Vansbro fanns inget noterat, däremot berättades det under Malung att en älg sköts i Öje på tisdagen under älgjakten af Tjäder Olof Bengtsson och Mångs Bengt Ersson med jaktsällskap. 1905 var det smått om älg i Sverige, så det var kanske en liten sensation som Siljan delgav läsarna.

En fin älgtjur som Jenny Nyström målat pryder omslaget till jultidningen Snöklockan. Där fanns också en jultidning som hette Julbloss. Andra tidningar som försvunnit från marknade är Familjebladet, 1907 och Reformatorn, 1905, den sistnämna tillhörde nykterhetsrörelsen godtemplarna.

Ingrids garderobsfynd visar att även gamla nyheter kan vara intressanta.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons