Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gården lever farligt

Annons

De kraftiga översvämningarna år 2002 var nära att förstöra Carl Larssongården. Det som då skyddade den var 7 500 sandsäckar.

Så kraftiga vattenflöden kan komma igen och för att trygga det kulturminne som Carl Larsson-gården utgör ansöktes om pengar från räddningsverket för förebyggande åtgärder.

Man ansökte om 200 000 kronor till markarbeten och 410 000 kronor till en rörlig barriär. En sådan måste det vara för det kulturvärde gården har tillåter inte en fast barriär som förvanskar den.

80 procent av pengarna till markarbetena beviljade räddningsverket. Resterade 20 procent klarar stiftelsen Carl Larssongården själv.

Men det blev nobben för pengarna till den rörliga barriären. Enligt räddningsverkets regler kan man bara ge bidrag till fasta barriärer.

Dessa regler anser kommunens säkerhetsansvarige Jan-Åke Holmdahl är rent idiotiska.

- Jag tycker det är pinsamt att vi har ett sådan regelverk i landet. Att ha fasta invallningar idag är antikt, säger han.

Och att försöka rädda Carl Larsson-gården en gång till med sandsäckar är omöjligt idag, påpekar han. Det kräver alldeles för mycket folk och transportmedel som inte finns när det ena arméförbandet efter det andra inklus-ive Dalregementet lagts ner.

- Men de rörliga barriärerna är mycket lättarbetade. De 65 meter som Carl Larssongården behöver ryms i en större släpvagn och uppsättningen klarar personalen själv. Det här är både enkelt och kostnadsbesparande på alla sätt och vis, säger Jan-Åke Holmdahl.

Stiftelsen Carl Larssongården har dock själv ingen ekonomiska möjligheter att köpa in de rörliga barriärerna. Och när pengar saknas till dem är det heller ingen idé att ta emot bidraget till mark- arbetena för dem.

- Det är som ett Moment 22. Det är ju inte lönt att göra några markarbeten om man inte kan ställa något på dem, säger Jan-Åke Holmdahl.

Och kommunen kan inte köpa in barriärerna åt Carl Larsson-gården. Detta för att man måste hålla sig till likställighetsprincipen att inte gynna enskilda med kommunala medel.

Men ännu är inte allt hopp ute. Carl Larssongården ska ansöka om hjälp hos länsstyrelsen att hitta de 410 000 kronorna någon annanstans. Och kommunen kommer att stötta det arbetet så gott det går.

- Vi ska dammsuga på bred front, säger Jan-Åke Holmdahl

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons