Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gärde öppna förskola läggs ned

Annons

Nödropet kommer från förtvivlade småbarnsföräldrar som på fredagen, av en händelse, blev varse att kommunala besparingsåtgärder även kommer att drabba den av många uppskattade verksamheten på Ludvika Gård. De är nu upprörda så till den milda grad.
Att situationen för Gärde öppna förskola är att betrakta som kritisk bekräftas av skolchefen Britt-Marie Pettersson som också axlar chefsansvar när det gäller barnomsorgen i Ludvika kommun.
Ödesbeslutet om Gärde kommer enligt uppgift att klubbas vid barn- och utbildningsnämndens sammanträde på onsdag.

– Visst finns det finns skäl att känna oro. Politikerna går fram med budgetförändringar inom vårt område redan inför andra halvåret i år. Ett så skarpt läge som det är nu har det aldrig varit tidigare och det kommer att få konsekvenser. Även för mig är det här en ovanlig situation, understryker hon.
Mörkar eller inte? Någon som helst information har inte gått ut till de familjer som kommer att drabbas. Stämningen var mycket förtätad när ett 30-tal stora och små spontant samlades i Stadsparken på fredagen efter ett studiebesök på brandstationen. Detta inte minst av den anledningen att uppgiften om nedläggning slog ned som en bomb.

– Det har väl kommit ut, konstaterar Pettersson.
– För personalen har informerats för att de inte skulle vara helt ovetande när de går på semester och även de berörda facken har fått information, parerar Pettersson.
– Vi visste ingenting. Det här är ju fruktansvärt. Många har sagt upp sina dagisplatser för att den öppna förskolan på Gärde är så bra, säger mamman Therese Berg som liksom alla andra tillmäter Gärde öppna förskola ett mycket stort värde, inte minst ur miljösynpunkt.
– Där kan barnen leka fritt och det är nära till skogen. Dit brukar vi gå varje onsdag, berättar hon.

– Och i Östansbo har vi tillgång till en riktig gymnastiksal.
– Vi har hört att Gärde ska stängas redan i augusti, inflikar Jennie Johansson som delar allas åsikt om att Gärde öppna förskola måste få finnas kvar även i fortsättningen.
Det snabba förloppet är en försvårande omständighet för eventuella räddningsaktioner. Protestlistor i kombination med en namninsamling diskuteras trots att det är i elfte timmens femtionionde minut.
Arg och upprörd är även Lars Hildensjö som har flyttat från Smedjebacken till Ludvika och trodde på fortsatt god barnomsorg här.
– Hur ska de kunna locka barnfamiljer att flytta hit när de drar ner på allt som gäller barn, dundrar han.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons