Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Går in på bara skinnet

Annons

- Jag tycker att vi fått en förnämlig och intressant utställning och ett bra komplement till den utställning som redan finns på hembygdsgården, sa Malungs kulturchef Margaretha Hedblom som var en av 100-talet besökare på invigningen.

Den nyinvigda utställningen har kommunen, skinnskolan och Jannesgården gjort i nära samarbete med Borås textilmuseum. Utställningen bygger huvudsakligen på det omfattande material som framlidne skinnaren och skinnskoleläraren Eric Jers samlade ihop under sin levnadstid. Familjen Jers har donerat hela samlingen och dokumentationen till kommunen, för att den skulle kunna visas för allmänheten.

- Jag är smått avundsjuk på Malung som har en så här fin samling, säger Ragnvi Andersson.

Hon är verksam i Borås textilmuseum och har hjälpt till med att utforma och sammanställa den nya utställningen i Jannesgården.

"In på bara skinnet" gör inte anspråk på att vara ett komplett skinnmuseum.

- Det finns varken ekonomi eller lokaler till en sådan storsatsning i kommunen för närvarande. Vi har i stället valt att göra en utställning som vi mäktar med. Målet är att det ska vara en levande utställning, där vi med intervaller byter ut delar av utställningen. Då kan den kännas fräsch både för turister som kommer på enstaka besök och för ortsbor som kommer tillbaka flera gånger, säger Bitte Lindberg som är ordförande i Jannesgården samt i kommunens kulturnämnd.

Margareta Olsson, som är ordförande för branschorganisationen Skinnfolket i Malung, konstaterar att det finns goda förutsättningar för att hålla utställningen levande.

- Vi har nog inte utnyttjat mer än kanske 20 procent av allt det intressanta materialet som finns i Jers donation. Viktigt är också att påpeka att det här inte bara är en historisk utställning. Lika viktigt är att den också visar på den modesidan och nuläget i ett trendrum som Riksskinnskolan svarar för. Det finns framtidstro om en positiv utveckling för skinnet, säger Margareta Olsson.

Siw Jers klippte bandet till utställningen som fyller hela övervåningen i Jannesgården. Margareta Olsson och kommunalrådet Kurt Podgorski höll invigningstal där de uttryckte sin glädje över att utställningen blivit verklighet tack vare många goda insatser.

Ett aber är att utställningen ligger på övervåningen och dit tar sig bara de som gå i trappa eftersom Jannesgården saknar hiss. Men i bottenvåningen ska man å andra sidan visa bildspel och film som speglar utställningen.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons