Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gängvåld drabbar gymnasiet

Annons

Tendensen är inte alldeles ny, enligt Mats Johnsson. Men den diskuterades då det lokala Brottsförebyggande rådet (Brå) hade sitt senaste sammanträde.

"Det förekommer gängbråk under helgerna vilket märks i skolan efterföljande vecka, speciellt på måndagarna", står det i mötesprotokollet.

-Ungdomsgängen spöar upp varandra med jämna mellanrum, ofta vid McDonalds. Det är gäng både från Ludvika och Smedjebacken, berättar Johnsson.

Är de organiserade?

- Det beror på vad man lägger i ordet. Det är ingen maffia, utan ungdomar som håller ihop, ofta beroende av bostadsort.

Han tycker sig ha sett en råare utveckling de senaste fem, sex åren. Utpressningen innebär att gängen helt enkelt hotar jämnåriga elever för att på så sätt komma åt pengar, mobiltelefoner och busskort.

- Det är sällan det anmäls. Man tiger om det. Jag har till och med varit med om föräldrar som inte anmält.

Eftersom ingen vill berätta om händelserna - inte de som drabbas och ännu mindre de som legat bakom - har ledningen svårt att agera.

- Det är vanligt i dag att den utpekade nekar även när han blivit överbevisad. Det ingår tydligen i spelets regler. Då är det svårt om man inte själv ser det.

Ibland kan bråken inledas redan på fredagar. På helgen samlas sedan många ungdomar kring McDonalds - en del för att provocera fram bråk.

- Men egentligen är det inte ett McDonalds-problem. Det är ju det enda stället som är öppet så sent, det är därför det tar sig uttryck just där.

Att ungdomarna som drabbas inte vill rapportera hoten vidare, tycker Jan-Erik Lindström på polisen är beklagligt.

- De ska alltid kunna komma till oss och anmäla det. Här får de alltid stöd.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons