Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gångtunnel under riksväg blir troligtvis en refug

Annons

Då är det med andra ord fritt för såväl vuxna som barn att snabbt ta sig från Notgården bort mot Lorensberga. Ingen ska fortsättningsvis behöva att gå över den livsfarliga järnvägen. Problemet är bara att riksvägen 70 meter längre fram är obevakad.

I somras förklarade såväl kommunalrådet Roger Stål, s, och områdeschefen för social- och utbildningsförvaltningen, Britt-Marie Pettersson, att en så kallad kotunnel vore det bästa alternativet.

- Vi ska träffa Vägverket, som är väghållare på platsen, i nästa vecka, omtalar kommunens trafikansvarige, Christer Lindberg.

- Vad jag har hört så kommer det dock inte att bli någon tunnel under vägen. Det är helt enkelt för trångt att anlägga en tunnel på platsen och dessutom kostar det för stora pengar för Vägverket.

- Hur den slutliga lösningen blir att se ut vet jag inte men just nu pekar det mesta på att det blir en refug mitt i vägbanan.

Detta bekräftas även av Kjell Nyman vid Vägverket i Falun:

- Vi har helt enkelt inte några pengar för byggandet av en tunnel. Projektet kommer att kosta en bra bit över en miljon kronor.

- Dessutom kommer den nya riksvägen allt närmare och den nuvarande riksvägen kommer då att få en blygsam belastning.

- En lösning är en refug vilket innebär att trafikanterna kommer att sänka hastigheten och att gående kan passera över vägbanan i två etapper.

- Nu ska vi träffa Ludvika kommun i nästa vecka för att vi ska komma fram till ett beslut under hösten, förklarar Nyman.

Christer Lindberg hävdar också att det finns ett annat alternativ i vägvalet för skoleleverna:

- Det finns såväl ljussignaler och övergångsställen från Gonäsvägen in mot OK. Där borde barnen kunna passera betydligt säkrare än vägen via järnvägstunneln.

- Jag vill dock understryka att sista ordet ännu inte är sagt i frågan, tillägger Lindberg.

Järnvägstunneln kostar omkring 3,5 miljoner kronor att bygga varav Banverket betalar två och kommunen återstoden.

Den ska stå klar i kommande månadsskifte.

Under höstterminen får alla skolelever i årskursen 1-3 i området gratis skjuts till och från skolan. Dessa tvingas nu till Lorensbergaskolan när Valhalla skola lagts ned.

Även andra elever gående i Lorensberga erbjuds skjuts om man betalar busskort.

Vad som händer efter årsskiftet är det ingen som kan svara på i dag.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons