Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gängledaren överlämnade sig till polisen

Annons

Den 35-årige Falubon har hållit sig undan, och polisen har trott att han flytt utomlands. Men i lördags valde han att inställa sig till polisen, medveten om att han var efterlyst.

Enligt en poliskälla har 35-åringen utsetts till "team-leader" i X-team Falun. Han har förekommit i kriminella sammanhang under flera år, och greps tillfälligt när polisen sprängde det kriminella mötet på Grand hotell för två år sedan. Då hade han fungerat som chaufför åt några av mötesdeltagarna.

I dag ska han, liksom den 27-åring som i dag ställs inför häktningsdomstol, även vara medlem i Bandidos Prospect i Säffle.

27-åringen är också han sedan länge känd av polisen. Han har funnits i X-teams inre kärna sedan gänget bildades i Falun och ska bland annat ha deltagit i möten med Bandidos i Danmark. Han har tidigare dömts till fängelsestraff för grova våldsbrott samt narkotika- och vapenbrott.

I lördags häktades den 18-åring och den 21-åring som också misstänks för delaktighet i mc-mordet i Hosjö. Häktningsförhandlingarna hölls under förmiddagen, i Borlänge respektive Falu polishus. De båda unga männen motsatte sig häktning men vägrade i övrigt att på något sätt uttala sig under förhandlingen. De lämnade inga kommentarer, inte ens ett förnekande.

Vice chefsåklagare Catharina Wikner har nu enligt tingsrättens beslut två veckor på sig att väcka åtal, vilket inte kommer att bli möjligt. Tvärtom väntas det bli omhäktningsförhandlingar, och de misstänkta riskerar att förbli häktade i månader.

Utredningen kommer sannolikt att fortsätta lång tid framöver, bland annat på grund av långa väntetider hos Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL.

- SKL har mycket att analysera. Vi har lämnat in massor av spår från brottsplatsen, säger Catharina Wikner.

I fredags släpptes den 31-åring som suttit anhållen misstänkt för skyddande av brottsling. Han är fortfarande skäligen misstänkt, men misstankarna har enligt åklagaren inte kunnat stärkas ytterligare under de senaste dagarna.

Den femte personen som i fredags delgavs misstanke om mord håller sig fortfarande undan, uppger utredningsledningen.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons