Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gänget som främjar Linux

Annons

Det speciella med Linux är att man kan anpassa datorn efter sina egna behov, i stället för att anpassa sig själv efter program som man egentligen inte tycker är så bra. Linux har en öppen källkod, vilket gör att man genom att ändra i programmens uppbyggnad, kan slipa på finesserna i programmen.

Det man har ändrat på i programmets kod kan man sedan sprida till andra Linuxanvändare, så att de kan förbättra sina egna datorer.

Detta berättar Ismo Karhu, som är en av de, än så länge sju medlemmarna i föreningen.

- Vi sitter här i datasalen några kvällar i veckan, på raster och håltimmar, fortsätter han och avslöjar att några lektioner har gått åt också.

Just nu har medlemmarna fullt upp med att få föreningen att fungera på ett bra sätt, så att inte chatpauserna och coladrickandet riskerar att ta överhanden.

Föreningen Unga Forskare ger ekonomiska bidrag till småföreningar anslutna till dem, och då krävs en viss seriositet. När de kom till Lugnetskolan för att visa några experiment, samt informera om vad de stödjer och sysslar med, fick teknikeleven (och tillika Ungreportern) Jonatan Mörsell idén om att starta en egen förening.

Nu står han som ordförande bakom gänget. Snart ska det hållas styrelsemöte, och när föreningen kommit i gång ordentligt, ska kurser anordnas, en webbserver startas och mer kunskap kunna utbytas inom föreningen.

Vad gör då grabbarna (av medlemmarna är hundra procent killar) när de träffas i datasalen?

- Vi håller på med säkerheten i datorerna, programmerar och jobbar med skriptspråket, berättar Ismo. Samtidigt har vi kul tillsammans, lyssnar på Bob Marley och snackar.

För de inom datavärlden okunniga betyder de förstnämnda konstigheterna ungefär att de sitter och knackar kod för att förändra Linuxprogrammen och lära sig mer om hur datorerna funkar helt logiskt.

Fotnot: 2lug, LugnetsLinuxUserGroup, är öppen för alla intresserade på Lugnetgymnasiet.

DISA KOHLSTRÖM

Mer läsning

Annons