Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gammelgården kan få vandrarhem

Annons

-Det här tror jag verkligen på för det är jag som har kommit med idén, skrattar Karl-Erik Nergård, 77, som fram till i våras var ordförande för Ludvika Hembygdsförening.

Nergård har uppmärksammat att ett stort antal hembygdsgårdar/gammelgårdar i landet har vandrarhem.

-Det är säkert över 50 hembygdsgårdar som gått samman i en katalog och marknadsför sina vandrarhem under rubriken "Bo på Gammelgård". Jag har varit och tittat på några stycken och de fungerar väldigt bra, berättar Nergård.

Kristineberg skulle bli ett utmärkt vandrarhem, anser han. Byggnaden har de senaste åren genomgått en rejäl renovering och duger gott för tillfälliga övernattningar sommartid. Att den är belägen i en härlig miljö där besökarna kan ta del av Bergslagens historia gör inte saken sämre.

-I Kristineberg får det plats fem-tio personer. I huset finns toalett och kök och skulle gästerna inte vilja göra frukost själva kan vi i hembygdsföreningen mycket väl ordna med det vid serveringen på tunet, framhåller Karl-Erik Nergård.

För närvarande hyrs Kristineberg av Eva Norrby som bland annat sysslar med sömnad och försäljning av andra hantverkares alster. Hon har sagt upp hyreskontraktet för att flytta till en lokal vid Eriksgatan i centrum.

-Flera privatpersoner har hört av sig med önskemål att hyra Kristineberg som privatbostad men det säger vi bestämt nej till. Vi vill ha liv och rörelse på Gammelgården.

Hembygdsföreningen vill allra helst skriva hyreskontrakt med någon hantverkare. Skulle det inte lyckas finns vandrarhemsidén som ett alternativ.

Ludvika och hembygdsföreningen kommer i så fall att kunna erbjuda turister boende i en mycket gammal byggnad.

-Bergsmansgården byggdes på 1600-talet. Den första delen av Halfwar Jonsson och vid hans död 1679 tog sonen Per Halfwarsson över denna del som vi i dag kallar den östra stugan. Hans bror Jonas byggde sedan den västra stugan medan en tredje bror, Samuel, byggde Kristineberg på andra sidan vägen, upplyser Karl-Erik Nergård.

Bergsmansgården beboddes av samma släkt i generation efter generation fram till 1922. Det året köptes gården av Ludvikabygdens Fornminnes- och Hembygdsförening (nuvarande Ludvika Hembygdsförening). Kristineberg, som under århundradenas lopp varit bergsmansgård, lantbruk och slakteri, ingick dock inte utan ägs formellt av kommunen.

-Vi har ett 50-årigt arrendeavtal med kommunen där arrendet är noll kronor. Så inte kan vi pruta heller...

Avtalet går ut 2007 och Karl-Erik Nergård hoppas att det då kan träffas en överenskommelse om att hembygdsföreningen tar över ägarskapet av det blivande (?) vandrarhemmet.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons