Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gammelgäddan fångad i Petsjön

Annons

Janne Wilhelmsson är en erfaren fiskare som är van att hantera de flesta redskap. Häromsistens var han och hans familj ute på en fyra kvällars sejour vid Petsjön. De hade stor fiskelycka och det hela kröntes med en bamsegädda.

Bamsingen togs på en flytande ståndkrok. Krokens markör var borta i tre dygn innan familjen hittade den 600 meter från det ställe den lagts i. När de kom dit försvann den under vattnet i gen. Men det var gäddans sista sprattlande försök och efter vissa besvär kunde de landa den i båten.

- Det tog fyra försök innan vi lyckades få upp den, berättar Janne Wilhelmsson.

Den 110 centimeter långa fisken visade sig väga dussinet kilo.

Det var ändå bara kulmen på några mycket lyckade fiskekvällar. På fyra aftnar vid Petsjön bärgade familjen i snitt nio kilo varje kväll. Kastspö, dragvinda med djupgående wobbler, flytande ståndkrok, gammal hederlig dragrodd...

Janne Wilhelmsson och hans familj - sambon Susanne och döttrarna Jessica, 12, och Angelica, 8 - behärskar de flesta metoderna. Vilket märks både på matsedeln och i skafferiet.

- Frysboxen är helt full, konstaterar Janne Wilhelmsson.

En del storfiskare rynkar aningen på näsan just åt gädda. Tyvärr drar alltför många upp fisken för att sedan bara slänga den. Men det ödet kommer inte Jannes gäddfångst att röna.

- Gäddfärsbiffar med pepparrot är väldigt gott, tipsar Janne Wilhelmsson

En annan familjemedlem skippar nog pepparroten men ser gärna resten av konceptet på menyn. Det är katten Murre som strosar intresserat i lovar runt den stora fisken. Och visst kommer jamaren att få sig en smakbit.

- Han äter gädda hela tiden, berättar Janne Wilhelmsson.

Tolvkilos fisken är den i särklass största som Janne Wilhelmsson tagit.

- Ja, jag slog mitt rekord med dubbla vikten. Jag hade bara fått en sexkilos som bäst förut, avslutar Janne Wilhelmsson

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons