Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gammeldags skoldag för Stegelbackselever

Annons

Eleverna i tredje klass på Stegelbackens skola hade på tisdagen en annorlunda skoldag. Den hölls vid skolmuseumet på hembygdsgården och förutom lektioner i gammal anda ingick det även att lära sig hur vardagssysslor genomfördes förr.

Under våren har eleverna i klass tre på Stegelbackens skola haft "Förr i tiden" som tema. Bland annat har de tittat på hur arbetet var vid förra sekelskiftet och hur vardagslivet var för människorna.

-Vi har även tittat lite på hur sjukvården fungerade vid den här tiden och då var ju förutsättningarna helt annorlunda, berättar läraren Therese Jansson.

Hon är övertygad om att barnen under tiden som arbetet pågått har fått klart för sig att livet var mycket tuffare för människorna, för inte allt för långt tillbaka i tiden.

En notering som barnen gjort är att familjerna levde tillsammans i flera generationer på ett helt annat sätt än vad som är vanligt i dag.

Förutom den gammaldags skoldagen fick barnen under dagen på hembygdsgården även pröva på att utföra en rad dagligsysslor.

Tvätten skulle tvättas med hjälp av såpa och gammaldags tvättborste, en modern tvättmaskin var mycket fjärran.

I uppdraget ingick det även att hugga ved och att tälja potatisstickor.

-Barnen har sett fram emot den här dagen och jag får uppfattningen att de tycker att det varit både roligt och intressant, säger Therese Jansson.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons