Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gammalt tyg i ny skepnad

Annons

Det var en trio nyheter som häromsistens presenterades i Järna församling. Dels har en ny diakoniassistent, Margareta Larsson, välkomnats, dels finns nu några nya textilier på plats och dels genomfördes en gudstjänst med lite ovanliga förtecken.

Margareta Larsson är Orsabördig Björbobo och välkomnades alltså i församlingen. Men hon är ingen novis i området.

- Jag har tidigare arbetat som skolsköterska här i kommunen, berättar Margareta Larsson.

Hennes syssla som diakoniassistent är till att börja med upplagd som en provtjänstgöring fram till sommaren. Och hittills är det positiva omdömen.

- Jag har trivts jättebra här och verkligen känt mig välkomnad i bygden, säger Margareta Larsson.

Järna kyrkoråd tog ett nytt grepp nyligen. Några av de förtroendevalda tog gemensamt ett ovanligt stort ansvar för den praktiska handläggningen av en gudstjänst.

- Vi hade delat upp gudstjänsten i olika ansvarsområden, berättar kyrkorådets Lena Mossfeldt.

Besökarna kunde alltså konstatera att de olika gudstjänstingredienserna som exempelvis förbön, bibeltextläsning och predikan ombesörjdes av kyrkorådsledamöterna. För en del inslag där en präst tarvas fanns dock bygdens själasörjare Robert van Aarem och Camilla Strömberg tillreds.

Samma gudstjänst presenterades också kyrkans nya textilier eller snarare nygamla textilier. Det rör sig om kalkkläde och dopservetter och det är delvis fråga om återvinning.

- Vi tog vara på en gammal altarduk och sydde dopservetter av. Det är syföreningen som gjort ett bra arbete, rosar Lena Mossfeldt som själv sytt kalkklädet.

En särskild eloge går också till Gertrud Haggren som utfört broderier.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons