Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gammalt hus blir som nytt

Annons

Solgruvegården tros vara från tidigt 1800-tal och har från början fungerat som gruvarbetarbostad. Här levde hela åtta familjer en gång i tiden.

Huset måste ha känt sig ganska övergivet under de senaste åren då det stått tomt, men nu händer det saker.

Svenska föreningen för byggnadsvård driver i samarbete med Stiftelsen Stora Kopparberget och Dalarnas museum ett två veckor långt byggnadsvårdsläger med deltagare från hela landet.

Dessa läger har anordnats under cirka tio år, men i år är det premiär för Dalarna. Under lägret renoveras Solgruvegården i Vin-tjärn med traditionella metoder, och ledordet är bevara.

Eventuellt kommer fler läger att kunna bli aktuella här, och Solgruvegården förväntas bli byggnadsminne.

- På sikt tänker vi oss visningar, berättar Anna Björkman, antikvarie på Dalarnas museum. Och vi har pratat om enklare kulturturism med övernattning i huset.

Inne i huset råder febril aktivitet. I varje rum hålls små kurser i diverse tekniker, handledda av olika hantverkare.

Det handlar om lerklining, tapetkonservering och mureri.

Lera smetas på väggarna, gamla tapeter får nytt liv, och uppe på taket muras en ny skorsten av gammalt beprövat tegel.

Mervi Vänskä, busschaufför från Stockholm, är en lägerdeltagarna:

- Det här är mitt andra läger, berättar hon. Jag gick fyra år på byggnadstekniskt gymnasium och gjorde praktik på Stadsholmen, som förvaltar gamla kulturhus i Stockholm. Där blev jag intresserad av äldre byggnadsteknik och gick med i den här föreningen.

De sista hyresgästerna i huset måste ha varit fåglarna i det bo som lämnats kvar i ett av de många små rummen. Solgruvegården har under åren varit skogsarbetarkoja, och även flyktingförläggning under andra världskriget. Men från femtiotalet och framåt har det stått öde. På väggarna finns namnteckningar från tidigt 1900-tal, och insidan av en garderob är tapetserad med stockholmstidningen Victoria från 1889.

- Vi har ett ansvar att bevara husen som har stått i hundratals år, menar Mervi Vänskä. Vi har ingen rätt att riva och förstöra. Och den filosofin försöker jag sprida.

- Allt går så fort i dag, fortsätter hon. Vi lever med en slit- och slängmentalitet, och jag måste faktiskt säga att det var bättre förr.

Byggnadsvårdslägret bedrivs även i Åg där man restaurerar fönster. På söndag hålls öppet hus för allmänheten.

JENS NORBERG

Mer läsning

Annons