Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gammalt grus är avfall

Annons

Miljöchefen konstaterar att kommunen brutit mot miljöbalken eftersom hanteringen inte anmälts till miljökontoret.

- Nu får vi granska det här närmare. Men för dagen är det svårt för mig att veta om det är lämpligt eller inte att det gamla gruset läggs ut på elljusspåren, framhåller Göran Eriksson.

Det var i fredags som NLT kunde berätta att kommunens tekniska kontor regelmässigt lägger ut gammalt grus på elljusspåren på Biskopsnäset och Högberget. Detta efter att hundägaren Carina Holmberg uppmärksammat frågan.

För NLT och tekniska chefen Bertil Höök kunde hon visa att det gamla gruset innehåller krossat glas, tillplattade ölburkar och plåtbitar.

Bertil Höök förklarade att det ingår i "kretsloppstänkandet" att återanvända grus som sopas upp från gatorna under vårarna.

Det är inte bra att gruset innehåller krossat glas, medgav Höök, men fördelarna överväger. Bland annat är det en ekonomisk fråga, ville han ha sagt.

Högsta ansvariga politiker är tekniska nämndens ordförande Britt Marinder, s.

Hon säger sig inte ha haft en aning om att förorenat grus läggs ut på elljusspåren.

- Jag tycker att det är jättebra att gruset återanvänds. Men det är tråkigt om det följer med glas, det kan vi inte acceptera, understryker hon.

NLT har ringt runt till några av Ludvikas grannkommuner. Det framkom att "Ludvikametoden" förkastas av flera kommuner.

I både Borlänge och Falun har miljönämnden sagt ifrån. Gammalt grus får inte återanvändas hur som helst.

- Det här gruset kan innehålla tungmetaller och annat olämpligt. Vi får inte lägga ut det eftersom det kan bli läckage.

- Gruset som vi sopar upp läggs på hög på Fågelmyra industritipp och används som täckmassor. Det är ju mycket skräp i det och precis som det verkar vara i Ludvika har vi problem med krossat glas, säger Bengt Snabb, vägansvarig vid Borlänge kommun.

Anders Liljekvist är gatuchef i Falun:

- Vi samlar ihop all sand och lägger den på tipp. Vi kör ut ungefär tio ton sand på en vinter och sopar upp cirka tre ton. Resten försvinner ner i diken.

Även i Säters kommun läggs allt gammalt grus på tipp.

Gatuchefen Bengt Östblom blir förvånad när NLT berättar att Ludvika återanvänder gruset av bland annat ekonomiska skäl.

- Vi har aldrig ens funderat på att återanvända det. Vi använder det som fyllnad vid anläggningsarbeten. På elljusspåren lägger vi flis, upplyser Östblom.

Gagnefs va- och renhållningschef Jan Frimodig har inga problem med förorenat grus. Här sköts vägarna av 55 vägföreningar.

- Vi har ju få centrumgator, det är mest byvägar. De små mängder grus vi sopar upp kör vi till ett förråd där det får ligga tills vidare.

I Smedjebackens kommun är Tommy Nordgren driftsansvarig på gatuavdelningen. Ludvika kommun sköter vårstädningen även här. Men det gamla gruset läggs upp vid centralförrådet i närheten av Herosfältet.

- Skidklubben brukar få några lass som de använder för att fylla ut sanka områden där de har skidspår och stigar.

- Vi har använt materialet för fyllning efter någon rivning. Vi har inte hört om några problem med krossat glas i gruset, uppger Tommy Nordgren.

Nämnas kan att i Falu kommun har det gjorts vissa försök med att tvätta gammalt grus.

- Vi hoppas att vi får länsstyrelsens tillstånd så vi kan göra försök i större skala. I så fall börjar vi med att rena den sand som sopas upp nästa vår. De tester vi gjort hittills har varit väldigt lyckosamma, berättar Anders Liljekvist.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons