Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gammalt groll bakom stängningen av skolan

Annons

Det här är inget nytt bråk, tjejerna känner varandra sedan tidigare.

De är båda med i samma lag inom idrotten, men lagkamraterna har nu blivit fiender.

- Den här konflikten har pågått länge, säger en av tjejerna.

Hon står på skolgården, utanför skolans entré, tillsammans med en grupp kompisar och pratar. En till tjej kommer utskuttandes.

- Det är vi som är skolans bråkstakar, säger hon.

För tidningen berättar de att de var två av nyckelpersonerna i det drama som utspelade sig på Strandens skola i torsdags och som fick till följd att skolan stängdes klockan 12.30 på fredagen.

Tidningen har valt att kalla dem de två inblandade tjejerna för Karin och Maria, men egentligen heter de något annat.

-En tjej som jag känner och hennes kompis, båda från S:t Mikaelskolan var på besök i vår skola. De ropade fula ord efter mig och Maria. Vi hade ett samtal tillsammans med personal på skolan, men de fortsatte att kalla oss fula saker. Då tog Maria en blomspruta och sprayade ner den ena tjejen med vatten.

Maria fortsätter, de sprang efter och puttade mig och då slog jag till en av tjejerna.

Det här första bråket ledde till den hätska stämningen på skolan som även fanns kvar under förmiddagen på fredagen.

Alla i gruppen av niondeklassare är ense om att hela grejen blivit alldeles för uppförstorat.

- Många överdrev jättemycket och sade att de sett en massa saker som inte var sant, säger Karin.

- En massa uppgifter flöt omkring, som att de skulle ha sett att det var knivar som var inblandade, men det var bara rykten, säger en annan tjej.

På dörren in till gymnastiksalen är numera en skylt uppsatt som säger att inga utomstående, utan tillstånd, har rätt att befinna sig på skolans område.

- Det här är en arbetsplats för både elever och lärare. Därför måste vi se till att det är en trygg arbetsmiljö att vistas i. I fredags kände jag att det var en såpass hotfull stämning här att jag inte hade något annat val än att stänga skolan, säger Anja Pettersson, rektor vid Strandens skola.

Skyltarna sattes upp i torsdags, med anledning av att ett gäng ungdomar från en annan skola i Mora vägrade lämna vår skolas område, enligt Anja Pettersson, med invändningen att skolan är en offentlig plats som de har rätt att befinna sig på, vilket det inte är, påpekar hon.

På informationsmötet meddelar rektor Anja Pettersson att ledningssamtal kommer att erbjudas som ett stöd för dem som varit med och bråkat. Den andra åtgärden som kommer att vidtas är medlingssamtal mellan de två bråkande ungdomsgrupperna. En extern samtalspartner ska tas in för detta syfte.

- Vi på skolan ska inte ta någons parti i den här konflikten, säger Dan Pettersson, elevstödssamordnare på Strandens skola.

Polisen säger att de inte gjort några ingripanden vid besöket på skolan under fredagen.

-Vi var här på skolan med en radiobil för att läsa av läget. Mer än så är vi inte inblandade, säger Jan Nygård som var den polis som medverkade vid informationsträffen i skolans gymnastiksal.

Han säger också att det inte förekommit några vapen vid just det här tillfället, men han ger ungdomarna i salen ett tips.

- Sluta att gå omkring med kniv.

Det var elever från alla olika årsklasser inblandade men från Strandens skola var de flesta åttor och nior som deltog i bråket.

- Det var dålig stämning på hela skolan i torsdags, säger en fjärde elev som går i samma klass som Karin och Maria.

På S:t Mikaelskolan har man ännu inte fått information om det inträffade men Christer Winbo, gymnasiechef, hoppas att Strandens skolan snart ska höra va sig och berätta vad som har hänt.

LYNDA LUNDIN

Mer läsning

Annons