Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gammal strandsiluett snart tillbaka

Annons

Inom kort kommer Rättvik att ha återfått en gammal siluett vid Siljans strand.

Det står nämligen inte på förrän de fyra taktornen kommer på plats på Persborgs badhus.

Arbetet pågår för fullt med att återskapa bryggan och badhuset som det såg ut i början på 1900-talet.

Vårfåglarnas kvitter blandas med hammarslag. Bengt Larsson, Kjell Strandberg och Jonnie Siljevik hör till eldsjälarna som varje lördag klockan 08.00 finns på plats vid bryggan.

Med hjälp av gamla fotografier och arkitekten Torbjörn Malm har man kommit en bra bit på väg i återskapandet av Persborgs gamla badhus.

- Invigning blir det först nästa sommar, men snart kommer vi att montera taktornen.

- De bygger vi på måndagar i en lokal på industriområdet, berättar Jonnie Siljevik.

Det ursprungliga kallbadhuset var till för hotell Persborgs gäster, men revs i mitten av 1920-talet.

- Förmodligen blev det förstört av högvatten. Siljan var inte reglerad på den tiden, berättar Kjell Strandberg som är född och uppvuxen i Sjurberg.

1928 uppfördes ett enklare badhus som Sjurbergs byalag rev 2002 då man bestämt sig för att återuppföra det ursprungliga huset med ångbåtsbrygga längst ut.

- Vi hoppas att båtfolket ska använda bryggan. Vi vet redan nu att ångbåten Engelbrekt är mycket intresserad av att kunna stanna till här, säger Bengt Larsson.

- Vi passar också på att modernisera badhuset inuti. Det kommer även i fortsättningen att finnas två omklädningsrum, men vi gör också en stor sal som kan hyras för olika sammankomster, fortsätter Bengt Larsson.

Det är inte gratis att bygga badhus och ångbåtsbryggor. 2,5 miljoner kronor skulle det ha kostat om Sjurbergs byalag hade köpt hela paketet. Nu sker det mesta av jobbet med idéella krafter och bybor, Rättvikare i allmänhet, privatpersoner, och företagare från när och fjärran samt Siljans regleringsfond har alla varit med och skänkt såväl pengar som material.

- Vi har i dag 170 intecknade plankor som man köpt för 1000 kronor styck. Det finns fler plankor att köpa för den som vill vara med och stödja vårt arbete, säger Kjell Strandberg.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons