Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gammal möter ung i syföreningen

Annons

Kyrkliga syföreningen i Söderbärke har tagit initiativ till att sammanföra gamla och unga. Tanken är att de äldre ska kunna berätta för de unga om bland annat gamla tekniker.

- Vi i syföreningen sitter allt som oftast för oss själva och enades om att kunde vara kul och göra något tillsammans med barnen, säger Elisabet Granström, syföreningen.

På onsdagen var det premiär för träffarna mellan kyrkliga syföreningen och elever från Kyrkskolan i Söderbärke.

Det blev en träff som absolut gav mersmak, i varje fall för medlemmarna i syföreningen.

Vanligtvis träffas tanterna, för det är bara tanter, i syföreningen och håller på med sina broderier, stickningar, virkningar och olika sorters sömnad och ingen får se vad de håller på med. Inte förrän det hela är klart och allt säljs på en auktion.

Mycket av den teknik och kunnande som dessa människor har håller mer eller mindre på att försvinna och det var så tanken växte fram att tanterna i syföreningen skulle kunna dela med sig av sitt kunnande till barnen i skolan.

Sagt och gjort och på onsdagen var det premiär och det första inslaget blev mer eller mindre en klar överraskning. Barnen bjöds på varm chokladdryck som gjorts på det gamla sättet med kakao, socker och mjölk.

- Vi hade även en klick nyvispad grädde ovanpå, berättar Elisabet Granström.

Störst förvåning var att de fick skivad vetelängd som det var helt okej att doppa i chokladdrycken.

Efter detta stod det en rad andra saker på programmet. Bland annat fick barnen tillsammans med tanterna göra varsin garnboll och en slingad snodd.

Under arbetet underhölls de med några gamla sånger, bland annat en sång med hög moral om Tuttan och Ingeborg.

- Vi var lite oroliga för hur det skulle gå, men det har varit helt fantastiskt och vilket intresse barnen hade för detta, konstaterar Elisabet Granström.

Under våren kommer ytterligare grupper med skolbarn få möjlighet att få träffa tanterna i syföreningen.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons