Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gammal ledning byts ut

Annons

Större delen av Mora får sitt dricksvatten från Risets vattenverk i Östnor. Vattnet distribueras genom två, av varandra oberoende, huvudleder som är byggda på 1950-60-talet. Den ena ledningen går via Öna och Östnor mot Norets vattentorn och den korsar Orsälven mellan Sandängarna och Noret. Det är den korsningen som nu ska bytas ut. Inte för att det är något fel på den, utan i förebyggande syfte.

- Vi vet inte i vilket skick den gamla är, säger Christer Liljekvist.

- Det är mycket vatten och högt tryck i ledningarna, om det blir en skada blir den snabbt stor.

Den andra huvudledningen går via Långlet, Selja och centrala Mora och korsar Österdalälven på två olika ställen.

Dessa korsningar kommer troligen att bytas ut under 2007.

Det är en 250 meter lång ny ledning som nu ska läggas. Först kommer den att grävas ner på land och en bit ut under älvens botten. Sedan kommer ett 100-tal betongvikter att fästas på ledningen, som sedan sänks under överinseende av dykare.

Allt eftersom vikterna fäst, kommer ledningen att matas ut i vattnet och till en början kommer den att flyta som en lång orm ner mot och över Österdalsälven. När alla vikter är fästa, bogseras ledningen på plats och sänks. Viktningen beräknas ta fyra till sex dagar.

Under tiden som den nya ledningen ansluts, kommer den befintliga att stängas av. Men eftersom en huvudledning ensam klarar av att förse alla abonnenter med vatten, kommer ingen att bli utan vatten under arbetets gång.

- Om allt går som planerat kommer det inte att märkas alls, säger Christer Liljekvist.

Eventuellt kan någon få ett lite sämre tryck och lite grumligt vatten. Det är i sådana fall inte farligt att dricka det grumliga vattnet, men spola gärna en stund tills vattnet är klart igen.

SOFIA HOLMSTRÖM

Mer läsning

Annons