Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gammal kalkugn renoveras

Annons

Runt år 1840 anlade Erik Hermansson, Burens, en drygt sju meter hög kalkugn vid Burtjärns södra strand. I drygt 60 år förekom kalkbränning för såväl jordbruket och inte minst järnhanteringen. Driften upphörde helt runt 1915. Sedan dess har den sovit sin Törnrosasömn.

I dag är det ytterst få som har minsta lilla kännedom om den ståtliga ugnen. Belägen endast ett 50-tal meter från länsväg 245. Trafikanterna har inte en chans att upptäcka objektet.

För att sprida kunskap och kännedom om den snart 170-åriga kalkugnen har Sörviksbygdens kulturförening skissat på ett restaurerings- och renoveringsprojekt.

- Om allt går som vi har tänkt oss ska hela projektet stå klart senast i oktober, säger Jan Wall i kulturföreningen. Vi har haft den gamla kalkugnen i våra tankar under ett par års tid men det gäller ju att få fram pengar.

Länsstyrelsens kultur- och miljöenhet har anslagit 20 000 kronor för arbetet.

- Men vi behöver ytterligare runt 60 000 kronor för att ro det hela i hamn, förklarar Jan Wall. Jag hoppas att vi kan få loss dessa genom kommunens EU-pengar ur den så kallade mål-2-potten.

Gustaf Pettersson i Burens är en stark pådrivare för att den gamla kalkugnen ska bevaras.

- Det är oerhört viktigt att vi kan rädda så mycket som möjligt till framtida generationer.

- Burens gamla kalkugn är ett exempel på detta. Ugnen var av oerhört betydelse på sin tid. Kalk kördes till hyttan i Gonäs och till bruket i Nyhammar i stora mängder.

- Vi vet att patron Gustav Öhman i Ludvika hämtade stora lass till sina åkrar och skogsbruk. Kalken var viktig för att förbättra jordmånen, berättar Pettersson.

Att kalkugnen anlades vid Burtjärns strand var ingen tillfällighet. Erik Hermansson visste redan 1840 att kalkbrottet i Limbergsgruvan ovanför Burens var perfekt för ändamålet.

En linbana anlades för att förenkla och göra transporterna snabbare.

Vad är det då som måste göras med den drygt sex meter höga ugnen?

- Vi ska spänna fast ett tredje stålband runt ungskroppen där själva förbränningen skedde. Vidare så ska väggarna kalkas och så ska ugnen rensas ut på allt bråte.

- Det ska byggas en ny hatt och inte minst ska det röjas sly och skog runt platsen för att vi ska få lite insyn, berättar Jan Wall.

Själva röjningen har redan påbörjats och restaureringen tar sin fart i slutet av månaden om nu Olle Höök och hans medhjälpare, som ansvarar för EU-pengarna, ger sitt bifall.

- Vi skulle bli oerhört besvikna om vi inte får den hjälp som vi behöver för att rädda denna unika kalkugn till eftervärlden, betonar Jan Wall.

- Den kommer att bli ett stort turistmål, lovar han. Det finns inte många som kan ståta med en liknande ugn i detta land!

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons