Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gamla ting får nytt liv

Annons

- Det är otroligt roligt att se gensvaret hos de boende. Sakerna och möblerna väcker minnen direkt. Att inreda demensavdelningar med möbler och saker från förr är inget nytt, men vi har precis börjat, berättar Sonja Rimsbo.

Redan i våras annonserade man efter saker som står på vinden och inte används. Då fick man enstaka napp, men nu är det desto fler som hörsammat önskan om ett bidrag.

- Nu på sommaren verkar alla ha mer tid att se efter vad man har där hemma. Roligt är också att vi som en bonus får historier om de saker som skänks till oss. Historierna skriver vi ner och klistrar fast på sakerna.

De tre gruppboendena för demenshandikappade har bara funnits i lokalerna på Edshult sedan i höstas då två avdelningar på Noretgården samt en avdelning i Tibble lades ner.

- Att flytta hit ser jag som en vinst för de boende. Här är alla lägenheter på markplan och det är lätt att ta sig ut på gården. Vi har redan provat att klippa gräset med den gamla handjagaren som vi fått, fortsätter Sonja Rimsbo.

I dag är det spinnrockar och tramporglar som väcker de demenshandikappades minnen. Om 20 år kanske en jukebox står högst på önskelistan?

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons