Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gamla orgeln får nytt liv i nya lokalerna

Annons

Det var 1962 som orgelbyggaren Johannes Künkel i Lund byggde den femstämmiga orgel som sedan dess ljudit till åtskilliga psalmer i Missionskyrkan. Künkels orgelverkstad stod för den mekaniska delen av orgelbygget, medan allt träarbete gjordes lokalt i Järna av Torp Lennart Nilsson vid Ur Nils snickeri.

När det stod klart att Missionskyrkan skulle säljas så återstod frågan om vad som skulle hända med orgeln. Köparna var inte intresserade, och orgeln var inte heller helt enkel att flytta.

Järna kyrkas musiker, Peter Resare och Ulla Skoglund, provspelade orgeln och planer fanns på att flytta den till lillkyrkan, men för låg takhöjd gjorde det omöjligt.

I stället började Sune Strid att ringa runt för att höra vad en flytt till Källartorpskyrkan skulle kosta. Orgelbyggare Sven-Anders Torstensson från Lidköping lämnade det bästa budet och i slutet av förra veckan stod orgeln återuppbyggd och nystämd på sin nya plats.

En av dem som gjorde ett studiebesök under återuppbyggnaden var Torp Lennart Nilsson som nu hunnit med att fylla 86 år.

- Det var ett otroligt noggrannt arbete att bygga orgeln, minns Torp Lennart och berättar att allt skulle vara tillverkat i kvistfri furu och ha millimeterpassning.

Sammanlagt 366 pipor ger ljud åt de fem stämmorna och driften består av en fläkt vars luft tryckutjämnas i en läderbälg.

- Det är otroligt roligt att orgeln kom till användning igen och det är extra roligt att allt träarbete är gjort bara 100 meter härifrån, säger Torp Lennart, och beskådar än en gång sitt drygt 40-åriga mästerverk.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons