Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gamla ögonstenar i fartfylld fest

Annons

Sida vid sida möts kromade dollargrin och europeisk elegans för ett rally i vänskapens tecken. Det handlar om ett möte mellan bilälskare i den mindre skalan, även om söndagens Svärdsjörally vuxit och i år lockade ett femtiotal ekipage

- Här kommer alla bilar fram och får synas, säger Maria Carlvik, som vann en av klasserna.

Det är en tävling, där vinnaren får skumpa och pokal, men samtidigt handlar det om att veteranbilsägare få ta med sig sin ögonsten ut och möta likasinnade.

- Det bästa är att få titta på varandras bilar. Att man byter lite idéer, säger Ulf Andersson från Valbo.

Tillsammans med hustrun Margareta blev han rallyts totalsegrare. Det betyder att deras Chevrolet 53 tog sig runt den sex mil långa banan och att paret hade bäst resultat på de sju kontrollerna längs banan. Från starten vid Mannes loge via asfaltvägar till Enviken, Toftbyn, Sundborn och tillbaka igen gick färden för bilar och motorcyklar.

- Det är trevligt att få så många olika bilar, säger Maria Carlvik från Svärdsjö, som segrade i damklassen.

Hennes Chevrolet Caprice från 1966 gick som en klocka, det var ingen som behövde assistans med bärgning från tävlingsledningen. Maria Carlvik är relativt ny i arrangerande Svärdsjö veteranbilsklubb och hon trivs med att ha en förening där alla kan mötas i sitt bilintresse, och rallyt är sommarens höjdpunkt.

- Bilar har alltid varit mitt intresse, ända sedan jag var liten flicka. Tjusningen ligger i att gamla bilar har sin egen personliga charm.

En nöjd Karl-Åke Dahlgren från arrangörsklubben kan konstatera att intresset för rallyt växer.

- Det är hemskt mycket jobb med att organisera. Folk har hört av sig med anmälningar in i det sista, speciellt när det såg ut att bli bra väder, säger Karl-Åke Dahlgren.

Efter att den sjunde upplagan av rallyt nu avslutats ser han fram emot att få sätta i gång med att hitta på nya överraskningar.

- I morgon börjar man tänka på idéer inför nästa år.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons