Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gamla maträtter retade moderna smaklökar

Annons

- Receptet till den gröna soppan kommer från 1600-talet, sade Viola Wallin som serverade i små koppar. På bordet fanns också receptet till soppan och många passade på att ta med sig en lapp till den egna receptsamlingen.

Idén till att bjuda på gamla maträtter kom efter att några ur hembygdsföreningen varit på matlagningskurs i Skinnskatteberg.

- Det var jättegott, tyckte Ingrid Falk från Gensen när hon provade den gröna soppan.

Den innehöll bland annat spenat, ingefära, purjolök och gurka.

Endast 12 personer är året runt boende i Strömsdal men på hembygdsdagen ökar antalet markant.

- Det är främst sommarboende och boende från Ludvika och Grängesberg som kommer, sade Sonja Olsson som är ordförande i hembygdsföreningen. Hon hade tillsammans med ett 15-tal personer arrangerat dagens aktiviteter.

Hembygdsdagen bjöd även detta år på dragspelsmusik som Kjell Tiger stod för. Till honom gick det bra att komma med önskemål på musiken som spelades.

Vid ett bord satt Linda Pettersson och Carina Holmberg som gjort en sommarutflykt från Ludvika.

- Vi har aldrig varit här men ville ha något att göra, sade Carina Holmberg efter att ha gått igenom provsmakningssortimentet.

- Jag gillade speciellt lingonpannkakan.

Inne i Dagkarlsstugan fanns också en fotoutställning om byn och dess historia.

I smedjan, som firar 150-års jubileum nästa år, var det fullt av aktivitet. Stefan Jakobsson och Sten Andersson värmde järn och formade det sedan till trollsmycken.

- Förr när folk var mer skrockfulla sade man att de skyddade mot allt otyg, sade Sten Andersson. Att tillverka det lilla smycket tog ungefär en halvtimme för Stefan Jakobsson.

Arbetet avslutades med att en signaturstämpel sattes på hantverket. Dessutom tillverkades allehanda krokar. Från spiskrokar till klädkrokar.

- Det går bra att prova på att smida, det är roligare om man har gjort det själv.

Det bjöds också på loppmarknad och försäljning av tunnbröd, lax, hemvävda mattor och godis. Hela dagen pågick aktiviteterna som med största sannolikhet återkommer nästa år igen.

- Vi har gjort det här i åtminstone 17 år, sade Sonja Olsson.

INGELA HALLGREN

Mer läsning

Annons