Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gamla Grängesberg i almanacka

Annons

Här finns många gamla miljöer som för länge sedan skattat åt förgängelsen och som säkerligen väcker minnen hos den vuxnare delen av gruvsamhällets invånare.

Praktiskt taget hela bildmaterialet har lånats av välkände Grängesbergsbon och vykortssamlaren Sigge Anders och samtliga bilder har försetts med mycket informativa kommentarer.

- Det är ett rejält detektivarbete emellanåt, säger klubbens Lennart Magnusson som är den drivande kraften bakom projektet och också svarar för urvalet, ett nog så grannlaga arbete där det gäller att undvika ofrivilliga "repriser" från tidigare utgåvor.

- Det var tio år sen vi började ge ut almanackan och för det mesta säljer vi slut på alla upplagor. I år har vi låtit trycka 400 exemplar, berättar han.

Almanackan innehåller inte bara nostalgi. Emellanåt förekommer det miljöer som till och med kunniga hembygdsforskare har svårt att erinra sig. Ett sådant exempel är den gamla stugan Flintas som låg på kanten av skärningen söder om Karlgruvevägen, en liten stuga bortglömd av de flesta men som nu finns på en bild värd att fantisera runt.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons