Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gamla Gården i Hjortnäs

Annons

I fredags inträffade en mycket uppskattad teaterhändelse i Hjortnäs.

I samband med utställningen om Per Johannes gavs "Gamla gården" av teateramatörer från Bjursås.

Det är Hjortnäs-Sunnanängs byalag för hembygdsvård som fortsätter att överraska. Föreningen hade anlitat skådespelarna och ordnat en spelplats på norra delen av dansbaneparkeringen.

Hoff Sven Hedlund hälsade välkommen och läste ett brev från Per Johannes barn, varav två var närvarande.

- Gamla gårdens framförande, liksom utställningen, har väckt vår stora uppskattning och beundran och förstärker skälen till den djupa glädje vi känner för att erinra om Per Johannes och hans livsverk, hälsade de bland annat.

Efter föreställningen kom kvällens hemliga gäst, Himlaspelsmaskerade Arne Back, med en graverad bräda till Hjortnäs brygga där den under lång tid framöver kommer att påminna om kvällens gästspel.

Thomas Björklund, ordförande i Bjursås hembygdsförening, berättade om spelets historia i Bjursås, byalaget fick också en penninggåva från Leksands hembygdsfond som representerades av Aarno Magnusson och Lars Leksell.

Gamla gården hade premiär i Gropen i Leksand midsommaraftonen 1935 och spelades såväl i riksradion och Falu rundradio som på flera orter i länet åren närmast efter premiären. Men det är i Bjursås på Dössberget som spelet haft och har sin stora framgång.

Nej till bidrag

- av princip

LEKSAND. Länsstyrelsen vill inte stödja firandet av 15-årsjubileet av Leksands vänortssamarbete med japanska Tobetsu. Leksands kommun hade hoppats på ett bidrag på 50 000 kronor.

Firandet sker i Leksand den 22 till 25 augusti. Länsstyrelsen ser positivt på utvecklingen av internationella kontakter i Dalarna men avslår Leksands ansökan av "principiella skäl".

Siljansnäs sågverk

utan bidrag

SILJANSNÄS. Siljansnäs Sågverksbolag får inget landsbygdsstöd från länsstyrelsen för de investeringar som planeras. Bidragsmedlen är begränsade och efterfrågan stor, dessutom har sågverksbranschen på senare år inte getts stöd av konkurrensskäl, förklarar länsstyrelsen.

Mer läsning

Annons