Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gamla får dålig mat

Annons

Måltiderna ska vara pensionärernas höjdpunkter under dagen. Det menar personalen på servicehuset Tjärna Ängar.

I dag är det långt ifrån så.

Maten hämtas sedan ett par år tillbaka från kommunens centralkök vid Borlänge sjukhus (RE-kök). Personal från Samhall serverar sedan måltiderna, som beskrivs som små och näringsfattiga.

- En strömming på tallriken och ett salladsbord som är tomt långt innan lunchen är över. Vem blir mätt på det?

Den frågan ställer Ingegerd Rosvall, som tillsammans med övrig personal på servicehuset författat ett brev till kommunen. I det står att läsa om serveringspersonal som man anser vara olämplig, dålig mat och gamla människor som tvingas gå hungriga från bordet.

- Vi tycker synd om våra pensionärer och känner att vi måste göra någonting åt situationen, säger hon.

Tanken är att pensionärerna ska serveras husmanskost. Det är mat som de känner igen sedan tidigare och det anses vara viktigt. Särskilt för den som drabbats av demens och därmed är beroende av kontinuitet.

- Det händer ofta att dagens rätt tar slut långt innan alla pensionärer serverats sin lunch, berättar Ingegerd Rosvall.

Vid sådana tillfällen serveras de boende andra rätter. Det är inte alltid som de alternativa måltiderna kan klassas som husmanskost. Ny och okänd mat, kebabgryta tillexempel, resulterar i att tallrikarna lämnas orörda.

- Nämnas bör att lunchen är den enda måltid som serveras i huset och de boende är helt hänvisade till den.

Tidigare lagades maten i servicehusets fullt utrustade restaurangkök. Nu vill personalen att kommunen överväger att återuppta den verksamheten. Som förslag nämner man i brevet att två kockar ska anställas, som kan laga näringsriktiga måltider och ta tillvara på rester. Enligt personalen skulle det bli billigare för kommunen i längden.

- Någonting måste i alla fall göras. Vi kan inte stå på sidan längre och se hur våra pensionärer tvingas gå hungriga från bordet.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons