Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gamla eldon en dödsfara

Annons

Det är sedan länge förbjudet att sälja den här typen av platta anslutningsdon i metall, så kallade elhandskar eller SEMKO 17-don. Metallhöljet kan, om det vill sig illa, bli strömförande.

Till användarna har Elsäkerhetsverket gått ut med en uppmaning om att de platta elhandskarna ska bytas mot nya, runda anslutningsdon i plast.

Men informationen har inte nått ut. Det dräller av platta elhandskar i metall - inte minst i Dalarna. De används till trefas-maskiner som vedkapar, cementblandare och svetsar.

- Elsäkerheten skulle öka avsevärt om de byttes ut. Och i samband med bytet skulle man sannolikt även upptäcka felkopplade don. Gamla torra och spruckna gummikablar behöver också bytas ut, säger Mats Jonsson.

Han arbetar i Borlänge som produktchef inom STF Ingenjörsutbildning AB, ett av Nordens största teknikutbildningsföretag.

I genomsnitt omkommer sex personer om året i elolyckor. I en eller två av olyckorna brukar gamla platta anslutningsdon av metall finnas med i bilden.

Så var det till exempel när en 43-årig lantbrukare från norra Dalarna omkom i en uppmärksammad elolycka sommaren 2001. Den gången var det ett transportband i en hölada som var anslutet med det platta metalldonet.

Mats Jonsson har fört en hård kamp med näringsdepartementet för att få till ett förbud. Det kom aldrig längre än till Elsäkerhetsverkets, dåligt uppmärksammade, uppmaning till användarna att byta elhandskarna.

- Det är svårt att förbjuda en produkt i efterhand, konstaterar Mats Jonsson, som menar att det ändå hade varit motiverat i det här fallet.

- Det är klart att det skulle kosta pengar för användarna. Åtminstone en tusenlapp per don om även kabeln ska bytas. Men frågan är varför vi är så ovilliga att lägga pengar på elsäkerhet, fortsätter han.

Enligt Lars-Erik Roos, handläggare på Elsäkerhetsverket, är vägen till ett allmänt förbud mycket krånglig och tar lång tid.

- Det är dessutom svårt att få efterlevnad. Vi tror mer på information och försäljningsförbud, säger han.

- Problemet är att nå ut och folk att ta till sig det här. Man har kanske en anläggning med 15-20 don som ska bytas, fortsätter Lars-Erik Roos.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons