Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gamla bion är som ny

Annons

Men barnen får se på bio redan på tisdag och onsdag då det blir sportlovsbio för alla skollediga.

Det mesta inne i lokalerna är klart. Nya biofåtöljer har satts in, scenen har sänkts, breddats och fördjupats, de vackra takmålningarna har rengjorts, nya elledningar har dragits och så långt som möjligt har man återskapat lokalen som den såg ut då den var nybyggd för 100 år sedan - 1906. Den gamla kristallkronan i taket har rengjorts och ser nästan ny ut.

Från början, när den lilla IOGT-NTO-föreningen Daggdroppen planerade ombyggnaden, hade man tänkt sig att återskapa det torn som tidigare fanns i det sydvästra hörnet av byggnaden.

- Men vi fick inte bygga det för Vägverket och det skulle fordra så mycket grundförstärkning och extrakostnader att det inte gick att genomföra, berättar Sten Olsson ordförande i föreningen.

Han har tillsammans med Ivar Westling dragit det tyngsta lasset under ombyggnadstiden.

- Men vi har haft mycket hjälp av våra medlemmar.

Ute i entrén har de gamla fönstren ovanför dörren återskapats, vilket ger en ljus och luftig entré. Inne i biljettutrymmet är de gamla, nästan kultartade 50-talstapeterna kvar och allt är nymålat, rent och fint, så nära det ursprungliga utseendet på lokalen man har kunnat komma.

Utvändigt har de gamla, fula eternitplattorna ersatts av en rödmålad träfasad och ovanför entrén sitter den gamla vackra neonskyten åter på plats.

Mycket som förr alltså. Men helt omgjord ändå, med varsam hand återskapad till ett utseende som liknar det ursprungliga.

Först till sommaren blir det officiellt invigning, då de utvändiga arbeten som inte hunnits med är färdiga. Men redan under sportlovsveckan kan barnen glädja sig åt att se på film.

Än har man inte kunnat summera alla kostnader, men totalt beräknar Sten Olsson att slutsumman stannar på 8,9 miljoner kronor.

Det är nära tre miljoner kronor dyrare än man räknade med från början.

Driftskostnaderna ökar och bion måste få in mer inkomster för att klara driften utan kommunala driftbidrag.

Här hoppas Sten och de andra i föreningen att den nya scenen och lokalen ska locka arrangörer att förlägga konserter och annat till den nygamla bion.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons