Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gamla bilder i bystugan

Annons

Fotoutställningen som Bibbi Levenskog och Åke Petters sammanställt av pappa Petters Anders Olssons stora samling glasplåtar från åren 1910 till 1929 öppnar i Kärvsåsens bystuga i dag.

Under sitt korta liv hann Petters Anders ta nära 700 glasplåtar. Bibbi och Åke, som bara var ett respektive fem år när deras far dog, har tillsammans med fotokonservator Lennart Andersson tagit fram svart-vita foton från glasplåtarna.

Några bilder har tidigare visats i Karl Erik Forslunds bok Med Dalälven från källorna till havet del VII, men det mesta har aldrig visats för allmänheten tidigare.

Människorna, livet och miljöerna i dess skiftande skepnader fängslade Petters Anders. Hans första lilla svarta kamera var som en liten ask med ett hål i, och den senare kameran hade stativ och bälg, blixten gick på magnesium.

Anders Petters arbetade hemma på gården, men var också försäkringsagent, sålde maskinutrustning på jordbruksutställningar. Han drev också taxirörelse tillsammans med två kollegor. Anders engagerade sig också i nykterhetsföreningen Nya Tag i Gulleråsen.

Överallt fotograferade han. Framför allt i Åsenbyarna, Änderåsen, Kärvsåsen och Gulleråsen.

Människor i vars ansiktsuttryck mycket går att läsa om livet i början av 1900-talet i Åsenbyarna.

Men redan vid 30 års ålder drabbades Petters Anders av sömnsjuka, ett slags virus. Han var en av fem människor i Boda som fick detta slag av hjärnhinneinflammation. Han avled i sviterna efter sjukdomen 1929 och Åkes och Bibbis mor, folkskolelärarinnan Maria Petters, blev änka med två små barn.

- Det är framför allt genom bilderna vi känner vår far och vi vill visa dem och hoppas vi får hjälp att identifiera människorna, säger Bibbi och Åke som under fredagen arbetade med att hänga utställningen i Kärvsåsens bystuga.

- Vi hoppas människor hittar vänner, bekanta, släktingar och känner igen de gamla gårdarna, säger Bibbi och Åke.

Utställningen är öppen fram till den sjunde juli.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons