Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gamla avtalet gäller

Annons

Kommunen har skickat ut fakturor på sammanlagt 10,8 miljoner kronor för LSS-kostnader till elva kommuner. Det i sig är inget nytt.

Nu har dock förutsättningarna ändrats.

- Införandet av det nationella utjämningssystemet gör att förutsättningarna för det gamla enhetliga systemet brustit, säger Torbjörn Aulin.

Enligt rekommendation från kommunförbundet har nu övriga kommuner sagt upp LSS-avtalet med Hedemora. Tre kommuner har hittills meddelat att de inte kommer att betala, övriga nio väntas gå samma väg.

- Men rent formellt gäller det gamla avtalet ännu eftersom Hedemora inte sagt upp avtalet. Alla parter måste vara eniga för att det ska sluta gälla.

Hedemora kommun är förgrymmad på kommunförbundets styrelse för att den gått ut med rekommendationen att säga upp det gamla avtalet.

- Vi gjorde en sondering av läget bland kommunerna i december när det nya utjämningssystemet kom och det visade sig att det intresse att hitta nya lösningar, därför rekommenderade vi uppsägning av avtalet.

- Jag vet att kommunledningen i Hedemora är kritisk mot vår styrelse. Men vi är en ideell, opartisk förening som ska tillvarata kommunernas intresse. Vi kan inte gå ut och peka med hela handen och döma. Den rollen är omöjlig, säger Aulin.

Ludvika, Rättvik och Säter har skriftligen meddelat att de bestrider den senaste fakturan med motiveringen att den saknar grund då avtalet är uppsagt.

När tidningen talar med kommunalrådet Gun Drugge (c) är hon på tjänsteresa i Stockholm tillsammans med flera andra kommunalråd från Dalarna.

Hon glädjer sig åt att Torbjörn Aulin konstaterar att det gamla avtalet ännu gäller, vilket betyder att kommunen inte gör fel när den fakturerar för LSS-kostnaderna.

- Men det är flera här som säger att de inte kommer att betala, bland annat Smedjebacken och Mora, säger hon.

Att dra ärendet till domstol är inget Drugge funderar på i nuläget.

- I första hand är det en förhandlingsfråga, säger hon.

Liknande tongångar ljuder också i oppositionen.

- I första hand vill vi få övriga till förhandlingsbordet. Just nu talar vi inte ens samma språk. Att gå till domstol gynnar bara en stab av advokater. Det känns som att vi har trumfen på hand, de andra kommunerna kan inte göra så här, säger Jan Stagenmark (s).

Fotnot: LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons