Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Gallra med måtta"

Annons

Åkerö skolas föräldraråd och Leksands naturvårdfond vädjade tidigare i år till kommunen att bevara skogen i deras närområde. Skogen är ett omtyckt stövområde av både gamla och unga, för promenader, skolutflykter och lek.

"Bedriv ett varsamt skogsbruk. Röj och gallra med måtta och plockhugg så inga stora ytor blir kala", uppmanade de i ett brev.

Miljö- och hälsoskyddsnämnden har tagit till sig uppmaningen och vill satsa på området under nästa år. Nu försöker de få fram extra pengar till Källbergsskogen. En annan skog som nämnden också prioriterar är den i Tällbergs närområde.

- Den tätortsnära skogen är viktig, den finns nära människorna. Alla kan ta del av den, säger miljönämndens ordförande Dagny Martinsson (c).

- Den bidrar till en attraktiv bostadsmiljö och bevarar den biologiska mångfalden, säger miljöchef Richard Lindsköld.

- Vi vill ha en annan skötsel än den traditionella, kalhyggen ska undvikas, säger han.

Sammanlagt behöver miljöförvaltningen 170 000 kronor för att se till att områdena bevaras. Miljönämnden ska dels söka statsbidrag på 85 000 kronor och äska ytterligare 85 000 hos kommunen.

Ett besked om statsbidraget räknar man med att få innan årsskiftet och kommunfullmäktige avgör i december om det blir några extra kommunala pengar.

MARIA ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons