Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gallerist med ruter som gillar ränder

Annons

Numera är hon en sådan där pensionär som jobbar för fullt. Under sommaren har hennes Galleri Se stängt, men i nästa vecka vill hon arrangera kurs i masktillverkning, fast det behövs fler deltagare.

Varför masker?

- Jag har länge varit fascinerad av masker. Det är ju ett gammalt sätt att smycka sig och förändra personlighet. Vi är ju ofta så korrekta och ängsliga för att skoja med oss själva. Själv är jag inte heller en sådan som klär ut sig, men jag skulle vilja prova på det. Jag hade tänkt att våra masker skulle kunna vara ett inslag under Falun Då-dagarna. De har ju en kostymparad, kanske skulle maskerna kunna vara några slags väsen från gruvan.

Hur hamnade du i Falun?

- Jag är arkitekt och blev arbetslös i samband med konjunkturnedgången på 90-talet. Trots att jag var över 60 så fick jag jobb på stadsbyggnadskontoret i Falun, så jag flyttade hit från Linköping. Jag fick en bra start och blev väl omhändertagen. Nu stortrivs jag.

Du drog i gång Galleri Se i oktober förra året. Varför?

- Det var ett jättestort steg, en chanstagning. Jag är förstås intresserad av all sorts konst, och det är roligt att träffa människor. Det blir ingen tråkig pensionärstillvaro.

Hur går det?

- Bra, fast alltid upp och ner. Min goda vän Elisabeth hjälper till. Det är tur att jag har någon att bolla idéer med. Vi har utställningar klara ett år framåt.

Vad ställer du ut?

- Det har varit varierat: textil, keramik, skulpturer, olja... Både på vägg och fritt i rummet. Jag vill gärna ha något för alla.

Målar du själv?

- Just nu broderar jag, fritt efter egna idéer. Annars målar jag också i akvarell, akryl och med kritor.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons