Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Galen idé blev succé

Annons

Vi har alltså stolta traditioner att försvara när det gäller uthållighet och galenskap bland dessa befjädrade väckarklockors mästerskap.

Värst är Nisse Zetterströms Göte i Floholm och Oscar Brisells Fräsen från Leksand.

Båda har blivit dubbla världsmästare vid tävlingarna uppe i Jössebo i Hälsingland, där initiativtagaren och bandylegenden Björn Swartswe huserar.

Den 7 augusti är det dags för årets upplaga.

- Jag fick idén 1984 - tjugo år sedan alltså - och körde litet till och från men från och med 1993 så har tävlingen VM-status, med allt vad det innebär, berättar Björn.

- Jag hade fyra kilometer inhägnat område där jag redan tidigare arrangerade fäbodssläppning för höns, ungefär som den bonde som vill vara en smula sommarledig släpper hästar och kor på grönbete.

- I samband med fäbodsläppet körde vi tuppgalningstävlingen och redan dagen efter ringde Siewert Öholm från tv:s Nattcafé i Göteborg och ville att jag skulle komma ner för direktsändning. Först trodde jag att det handlade om Word Cup i bandy som jag var ledare för, men så kom det fram att det var tuppgalningen redaktionen hade tänt på. Det var bara att dra till Göteborg med tuppen.

- Jag tog med mig världsmästaren i en banankartong till flyget i Sundsvall, men så kom jag underfund om att det skulle se en smula lustigt ut att komma med världsmästare i en banankartong. Jag tog kontakt med min svåger som jobbade med polishundar och han kom till flyget med en hundbur, godkänd av Rikspolisstyrelsen, som världsmästarn fick åka i. Ståndsmässigt ska det vara för en galning..

- Vi landade på Landvetter, så långt från en bondgård som tänkas kan. Var skulle vi göra av världsmästarn ? Vi satte oss på en bänk och hade buren med tuppen under den. Bäst som vi sitter där så sätter den i gång att bevisa att han minsann var världsmästare. Han gol så folk höll på att tappa både ögon och öron.Vi fick rymma fältet och gick fram till en taxi.

- Taxichaffisen hejade, vek ihop tidningen han suttit och läst och sade:

- Jasså, det är världsmästarn som kommer!?

Han var redan kändis via Göteborgs-Tidningen., skrattar Björn.

Det var tre enkelrum bokade på hotell Heden. Är man världsmästare så är man.

Nu blev det emellertid problem. Björn och svågern, som övergått från att vara hundförare till att bli tuppförare, hade inga problem att checka in. Men det tredje hotellgästen...

Efter diverse förvecklingar, och försäkran från världsmästarens assistenter att huvudpersonen inte kunde skriva in sig för egen klo, var det dags för tv.

- Fast det var svårt att få i gång tuppen på order. Det enda som hände till en början var att han skämde ut sig på golvet. I direktsändning. Nåja, han kom loss så det gick knappt att stänga av honom sedan och succén var ett faktum, konstaterar Björn Swartswe.

Årligen ordnas VM-uttagning på Dössberget inför finalen i Jössebo och vid det här laget har många masar och kullor blivit formliga tuppgalningar.

Fotnot: Distriktsmästerskapet i tuppgalning hölls under Bjursvicku på Dössberget den artonde juli. De tre bäst placerade gick vidare till VM. Guld: Johan, ägare Johan Björk-lund, Bjursås (30 galningar) Silver: Helmer, ägare Lena Lundqvist, Bjursås (17 galningar)

Brons: Don, ägare Tomas Danielsson, Djura (12 galningar)

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons