Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gahnshag ser ingen ljusning

Annons

Enligt årets budget skulle det bli ett blygsamt överskott på 1,6 miljon kronor. Men den första ekonomiska prognosen i våras pekade på att kommunen i stället riskerade att gå back 105 miljoner kronor. Av det stod socialnämnden för nära 53 miljoner kronor och skolan för nära 23 miljoner kronor.

Goda råd var dyra och politikerna enades om ett sparpaket på 50 miljoner kronor som skulle genomföras i år och nästa år.

Men enligt den senaste prognosen har det hittills i år inte givit särskilt mycket. Socialnämnden har visserligen lyckats minska sitt underskott med sex miljoner kronor och skolan med 4,3 miljoner. Men på andra håll har det gått sämre och det totala underskottet har bara minskat med 2,4 miljoner kronor till 102,6 miljoner kronor.

Med mindre än ett halvår kvar av år 2003 gör de siffrorna Jonny Gahnshag mycket bekymrad.

- Vi måste fortsätta att jobba hårt med de besparingar vi beslutat om. I år får de inte så stor effekt men nästa år ska de få det för då får vi inte gå med underskott, säger han.

Det handlar bland annat om att förändra äldreomsorgen. Servicehus ska läggas ner och andra byggas om till gruppbostäder.

Fler ska också kunna bo kvar hemma. Då behövs fler bostäder anpassas och här finns en annan ekonomisk knut att lösa för politikerna. Budgeten för bostadsanpassningsbidragen ligger i år på 4,1 miljon kronor men den är redan överskriden med 1,4 miljoner kronor.

Ett annat bekymmer är den dyra skötseln av kommunens grönområden. Den görs till största delen på entreprenad via avtal och kostnaderna har stigit dramatiskt.

För att klara det och inte gå med underskott tvingas gatu- och parkstyrelsen i stället dra ner på vägunderhållet och bidagen till skötseln av enskilda vägar.

Men att gå tillbaka till att sköta grönområdena i egen regi är inte att tänka på anser Gahnshag.

- Det är alltid svårare att gå åt det hållet och öka de egna resurserna som man gjort sig av med. Men klart är att vi måste få mer för pengarna annars fortsätter kapitalförstöringen, säger han.

För att minska räntekostnaderna i år har investeringsnivån krympts från 202 miljoner kronor till 124,4 miljoner kronor. Flera investeringar skjutits framåt bland annat renoveringen av flera skolor.

Men framflyttningen beror också på att skolan inte klarar av de höjda hyreskostnader som renoveringarna medför.

Nästa år har majoriteten dock beslutat att satsa extra på skolrenoveringar. Hur går det då om skolan inte har råd med hyran i dag.

- Ja vi har sagt att vi ska öka ambitionerna och här gäller det att hitta en lösning så skolan klarar hyran för renoverade lokaler, säger Gahnshag.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons