Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gagnefs fotoklubb firar 30

Annons

- Vi diskuterar nästan aldrig fototeknik, utan håller på med bilder och gemensamma aktiviteter.

Så sammanfattar Ragnar Nyberg 30-årsjubilerande Gagnefs fotoklubbs framgångsformel.

Fotoklubben och dess medlemmar har under årens lopp noterat många stora framgångar.

Under de två senaste åren har klubben placerat sig bland de tio främsta i en av de tävlingar som av världens fotoklubbister anses ha högst status.

Men det började väldigt blygsamt, för att inte säga kamouflerat.

- Vi var ett gäng ornitologer som var ute och tittade på fåglar när Harald Theodorsson i lyriska ordalag började berätta om Borlänge fotoklubb. Det ledde till att bland annat jag och Jerry Andersson följde hans exempel och blev fotoklubbsmedlemmar i Borlänge, minns Ragnar.

Efter ett par år bestämde Harald, Ragnar, Jerry, Allan Hedlöf, Paul Pedersen och några till sig för att bilda en fotoklubb på hemmaplan.

- De första åren höll vi till i ett klassrum i Djuråsskolan, där vi lånade en projektor och förvarade klubbutrustningen i ett skåp i ett uppehållsrum, berättar Ragnar.

Kommunen, som hela tiden varit välvilligt inställd till klubben, upplät en lokal i Utbyskolan och "där blev Gagnefs fotoklubb en riktig fotoklubb". Ernst Strömstedt från Mockfjärd byggde klubblokalens mörkrum och till hans ära har klubben instiftat Ernst Strömstedt Trophy som pris i en årlig tävling.

Via en lokal i Tegelbruksbacken har klubben, vars medlemsantal sedan många år ligger stabilt kring 100, hamnat i Aktivitetshuset, där också jubileumshögtiden hölls.

Så sent som i somras ordnade klubben en fotoresa till Irland, och Irland var också tema för jubileet. Ett 40-tal deltagare åt fish and chips och tittade på Biörn Källmans "dagboksbilder" från resan.

Festkommittén, som utgörs av Biörn Källman, Monica Storm Broberg, Mats B Jansson och Maria Hellgren, hade också ordnat en utställning med bilder från olika klubbaktiviteter.

- Bildintresset och den utvecklande samvaron under utflykter och andra aktiviteter är viktiga förklaringar till klubbens och medlemmarnas framgångar. En annan faktor som bidragit är vår förhållandevis goda ekonomi, baserad på inkomsterna från vår årliga fotoalmanacka, säger Ragnar Nyberg.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons