Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gagnef - världens första fimpfria kommun?

Annons

Gör Gagnef till en av världens första helt fimpfria kommuner.

Det föreslår Lars Olov Tillman, v, i en motion till kommunfullmäktige.

I motionen berättar Tillman, som är den flitigaste motionären i kommunens historia och som bland annat föreslagit att Gagnef ska proklameras som kärnvapenfri zon, att han i samband med ett torgmöte i Djurås uppmärksammats på ett annat miljöproblem:

- Vi har väl alla sett de fimpar som ligger spridda på marken. Fimparna och snuset äts förmodligen av djur, insekter och fåglar, som sen får mycket ont i magen. Jag har också sett små blöjbarn som i sista stund räddats av morsan sedan de stoppat en fimp i munnen. Under Djuråsmötet visade en lite äldre dam mig en uppfinning som jag finner oerhört viktig; En liten dosa, stor som en jo-jo, att bära i fickan och använda för förvaring av fimpar och använt snus.

Tillman konstaterar att det anses mycket ohygieniskt med hundbajs.

- Ändå är det en naturligare produkt än fimpar och snus. Överallt har kommunen satt upp plastlådor så att hundägarna ska kunna plocka upp bajset och lägga det i lådorna, skriver Tillman, som nu vill ha till stånd en kommunal kampanj mot fimpar och snus.

Han föreslår att kommunen tillsammans med näringsidkarna informerar om fimp- och snusdosor samt anledningen till varför fimpar och snus inte ska kastas var som helst utan på "därför avsett ställe".

Mer läsning

Annons