Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gagnef säger nej till att ta emot flyktingar

Annons

Som tidningen tidigare har berättat har regeringen begärt att kommunerna i år ska ta emot cirka 25000 nya asylsökande.

I dag, måndag, tas frågan upp i den första kommunala instansen, kommunstyrelsens allmänna utskott.

Förslaget till beslut i kommunstyrelsen väntas inte bli annat än att tacka nej till ett mottagande.

Tidningen berättade för en tid sedan om den unika situationen att samtliga av Gagnefsbostäders lägenheter var uthyrda. Nu är situationen annorlunda. Enbart i Björbo finns 13 lägenheter till uthyrning och i övriga delar av kommunen ytterligare nio.

Men kommunalrådet Anders Ahlgren ser situationen som tillfällig. Han räknar därför med att kommunfullmäktige kommer att ge Integrationsverket ett negativt svar.

- Någon annan anledning än bostadsbristen finns inte. Ska flyktingarna lyckas här måste de ges bra möjligheter och det kan vi inte göra om vi inte har några bostäder åt dem, säger han och konstaterar samtidigt att det i Gagnefs kommun bor personer av inte mindre än 29 olika nationaliteter och att det alltså inte finns några betänkligheter mot att ta emot människor från andra länder.

- Av de 40 personer som vi senast ökade med kom faktiskt 22 från utlandet, berättar Anders Ahlgren.

I Integrationsverkets beräkningar ingår att Gagnefs kommun ska ta emot 35 personer. För dessa utgår av statliga medel en grundersättning av en halv miljon kronor samt cirka 166000 för vuxna, 102000 för barn och 61000 för personer över 65 år.

Trots de relativt stora summorna är det ofta svårt för kommunerna att få mottagandet att gå ihop ekonomiskt. Kommunen har inte tagit emot några flyktingar sedan 1990-talet och knappast några av dem har blivit kvar. De allra flesta sökte sig snarast till landsmän i städerna.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons