Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gagnef, måndag

Annons

- Hörrö, ere elvarnas förening som e bakom kyrkan?

Det hände sig på 60-talet när allt ännu inte var flyttat från den gamla centralorten till den nya. Jag hade tillsammans med kompisen Per-Erik "Pecka" Löfkvist fått sommarjobb vid kyrkogården i Gagnef. Vi knallade med varsin gräsklippare i parken närmast gamla rikstolvan när en bil stannade invid kompisen. En typisk herr nollåtta klev ur bilen och ställde sin fråga om älvarnas förening.

- Nej, den är inte här. Den finns nere i Djurås, svarade Pecka, som inte förstod varför stockholmaren trodde att älvmötet fanns bakom kyrkan. Inte förrän mannen förklarade:

- Aha rö. Ja trodde att de va här, å att vattnet slog ihop så där, sade han och pekade på röken som vällde upp mot himlen, mindre än ett par hundra meter från kyrkan.

Det han trodde var vattenrök från ett våldsamt sammanflöde var i själva verket rök från den eviga elden vid soptippen, där allt från bilvrak till matrester förgyllde tillvaron för soptippsråttorna - och dessutom spred en mindre behaglig doft över nejden.

Lyckligtvis blev soptippen så småningom stängd, eller rättare sagt flyttad till Djurås, där den fick ett nytt namn. I dag kallas den officiellt kretsloppscentral. Och någon rök syns inte från den - inte heller från älvmötet för den delen.

Den som åker till Djurås i hopp om att få se ett våldsamt hopflöde åker förgäves. Det får räcka med en något lugnare förening.

Och inte ens de som fortfarande klagar över att "allt försvann till Djurås", lär sörja soptippens flytt.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons