Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gäddrar, vilket väder

Annons

Det var inga sura miner när Ingegärd Höök tutade för avslutad tävling på söndagen. Efter härliga timmar i solskenet på isen verkade det inte spela någon roll att Björkengäddorna valt att stanna i sin trivsamma sjö. Deltagarna var positiva och glada ändå, trots att fiskelyckan kunnat vara bättre.

- Nej, vi har inte fått något på två dagar, skrattade Stefan Hedlund och Joakim Gustafsson när de samlade ihop sin packning.

- De säger att det brukar vara hårdfiskat här och den som vann i går hade sex fiskar på knappt sex kilo sammanlagt, berättade Stefan.

- Om man tänker på hur många don det är i sjön dessutom.

Stefan och Joakim hade tillbringat natten i sin husbil på campingen, på utflykt från hemorten Borlänge.

Det var 10-årsjubileum för arrangerande Grangärde Fiske, i en tävling där bara angelfiskade gäddor får räknas in för den som aspirerar på en plats på prispallen. Varje deltagare får ha 15 don ute.

På lördagen fiskade man i västra delen av sjön och på söndagen var det dags för deltagarna att transportera sig till andra sidan Björken. Många av dem gjorde det i bil, på plogade leder rakt över isen.

En och annan använde packmoped eller snöskoter. Patrik Jansson kom på moped med kälke på släp. Ett populärt transportmedel för yngre brodern Dan Jansson och hans kompis Fredrik Hejenfeldt, som jublade över Patriks "taxikörning".

- Vi bor i Nyhammar och nu har jag bogserat runt dem en stund på sjön, förklarade storebror tålmodigt.

Ola Norberg hade tröttnat på att inte få någon fisk med angeldon. Han njöt i solskenet och pimplade på skoj i stället.

- Nej, fiskelyckan lyser med sin frånvaro, det har varit öken på det området, konstaterade han.

-Det är så för alla, åtta gäddor har det visst blivit sammanlagt på två dagar- det är inte mycket med tanke på att det är omkring 600 don, räknade han.

- Det brukar vara runt 70 första dagen, jag tror det var 58 i går.

Ingegerd och Anders Höök kunde berätta att lördagens deltagarantal varit exakt 60, medan något färre kom till start på söndagen, 42 tävlande.

-Men det var 20 grader kallt i morse, det kanske gjorde sitt till, trodde Ingegerd.

- Jag sa att jag inte tänkte gå ut i morse, funderade hon men ångrade inte sin insats när hon inväntade resultaten i solen vid middagstid.

Att årets fiskelycka varit liten jämfört med fjolårets stod klart redan innan Ingegerd tutade för tävlingsstopp.

- I fjol hade man dragit upp totalt 124 kilo på två dagar, i år är det 28 kilo, om ingen kommer in med mer fångst, sammanfattade Anders Höök.

LENA RELTE

Mer läsning

Annons