Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gäddfiske i rondellen

Annons

- Det här är kvalificerat djurplågeri, säger Ingegerd Höök som är mycket upprörd.

Någon naturlig förklaring till varför vattensamlingen i rondellens mitt plötsligt blev ett rikt gäddvatten finns inte. Allt tyder på att det handlar om ett så kallat practical joke utfört av en eller flera skämtsamma personer.

Hur länge gäddorna har simmat omkring i rondellvattnet, som saknar bytesfisk, är ovisst. En teori är att de har satts ut under diskreta former någon gång under midsommarhelgen.

- Det här är inte det minsta roligt utan i stället väldigt fult gjort. Jag vill faktiskt kalla det för kvalificerat djurplågeri, säger Ingegerd Höök, som chefar på akvariet och ansvarar för sommarserveringen på Hammarbacken.

Hon och maken Anders driver dessutom Grangärde fiske och paret vet det mesta om olika fiskar och deras livsvillkor. När de fick vetskap om den oönskade nya gäddsjön i centrala Ludvika blev det genast full aktivitet. De tre ännu levande gäddorna måste räddas.

På eftermiddagen genomfördes en räddningsaktion utan tidigare motstycke. Ett första försök att håva upp de tre gammelgäddorna misslyckades. Höök fick lov att åka hem till Nyhammar för att hämta annan utrustning.

En timme senare drog Anders Höök och hans medarbetare not genom hela vattnet. Efter två drag var gäddorna fångade och kunde föras i snabb transport till akvariet. Fisket tilldrog sig stor uppmärksamhet bland trafikanterna som stirrade undrande.

- Vi har nu placerat gäddorna i akvariedammen. Där ska de få vila ut och jag hoppas att de ska återhämta sig inom några dagar, säger Ingegerd Höök.

- De måste ha blivit svårt stressade i rondellen med all trafik som kör runt hela tiden. Gäddor är nämligen mycket känsliga för vibrationer.

I övrigt konstaterar hon att gäddorna torde ha fångats i en bra gäddsjö någonstans i trakten.

- De är väldigt fina i fasonen, korta och tjocka. Jag hoppas verkligen att de ska klara sig, slutar Höök.

- Det här är så jävla udda. Jag har aldrig varit med om något liknande, är kommentaren från Torbjörn Nilsson, befäl på Ludvika polisstation.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons