Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gaddafi drev med komarykten

Annons

Sedan rykten flugit över världen om att Libyens ledare Muammar Gaddafi skulle ligga i koma visade han själv upp sig i prima form i måndags kväll. Han skämtade om ryktena och skuttade uppför en trappa för att visa sin vigör.

Enligt måndagens rykten skulle Gaddafi, som suttit på sin höga post längre än de flesta andra ledare i världen, ha drabbats av en blodpropp i hjärnan i söndags och skyndsamt förts till sjukhus där han sedan låg i koma. Uppgiften spreds av den palestinska nyhetsbyrån Maan som hänvisade till "välinformerade källor". Byrån tog senare tillbaka påståendet och bad om ursäkt.

En påtagligt pigg Gaddafi svarade med att samla pressen kring sig då han tog emot Ghanas president John Kufuor på ett officiellt besök i Tripoli. Han häcklade dem som fört ryktena vidare och hotade att stämma dem.

På envetna frågor om vilka svarade han "arabiska underrättelseorgan och deras herrar".

Den excentriske Gaddafi var tidigare en av västvärlden skydd ledare, men sedan han i december 2003 deklarerade att Libyen skulle lägga ner alla försök att skaffa massförstörelsevapen har han välkomnats in i det internationella umgänget.

Hans relationer till arabvärlden har från och till varit frostiga. När Libyen, anklagat för nedskjutningen av ett passagerarplan över Lockerbie i Skottland, utsattes för omvärldens sanktioner klagade han på bristande stöd från arabländerna.

Enligt den libyska nyhetsbyrån Jana skojade Gaddafi om komaryktena också i ett telefonsamtal i måndags med Italiens premiärminister Romano Prodi. Själv sade Prodi under ett besök i Prag att han hade talat med Libyens ledare både i söndags och måndags.

Muammar Gaddafi, född 1942, grep makten i en oblodig kupp i Libyen 1969. Han har alltid undvikit presidenttiteln och i stället kallat sig "revolutionens ledare".

TT

Mer läsning

Annons