Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gå vidare med centrum

Annons

När nu debatten har kommit igång om namnbyte på Borlänges centrala delar, vill jag delge alla vad jag länge funderat på.

Byt ut namnet Centrum mot Kärnan eller dylikt. Behåll busshållplatserna efter Stationsgatan, men öppna inte gatan för biltrafik, den fungerar bra i dag.

Det behövs en tågplattform nära Stationsgatan. Gör också en cykelbana efter gatan, med bra cykelparkering och tryggare möjlighet att cykla till Kupolen bland annat.

Riv Liljanhuset, utom apoteket, blomsterhandeln och restaurangen mot parken.

Ge dessa affärer en vacker, oregelbunden arkitektur och bygg en cafeteria med mycket fönster ovanpå och en lässal intill. Där bör man kunna lyssna på konserter från parken.

Låt bussarna gå med täta turer till skidbackar, isar samt Mellsta sommartid.

Flytta alla marknader och dylikt från Stationsgatan till någonstans nära Stora Björn. Ska det bli trevligt måste folk kunna röra på sig till fots som i Falun. Tillåt kvalitetsmarknader och mycket hemslöjd.

I Liljeqvistska parken bör det satsas på typiskt Dalaprogram med folkdräkter och sångare som sjunger på svenska. Använd den fina utescenen som finns i parken. Gör byggnaderna efter parkeringen mindre kasernlika!

Renovera Palladium. Med en billig hyra kunde man ge lunchkonserter ofta, visa dokumentärfilmer, musik och gamla filmer dagtid. Låta föreningar och skolor göra olika framträdanden då och då.

Öppna en lokal för äldres läscirklar, syjuntor med mera. Varje dag en viss tid kunde någonting hända där av allmänt intresse.

STRÖVARE I BORLÄNGE

Mer läsning

Annons