Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gå på skattjakt med GPS

Annons

Sören Mård i Mockfjärd har provat en ny fritidssysselsättning. Geocaching går ut på att gömma eller leta efter en cache med hjälp av en GPS-navigator.

Sören har under sommaren lagt ut ett tiotal cacher eller skatter vid ställen han tycker turister ska besöka i Mockfjärd.

- Senast i går var det grabbar från Dala-Järna här och letade, berättar Sören Mård. Vid kontroll visar det sig att de skrivit i loggboken och lämnat en liten utbytessak.

Cachen är en vattentät burk med några små symboliska saker i, ingenting värt att stjäla. I den ligger krimskrams som nyckelringar samt en loggbok.

Den som hittar en cache tar en av sakerna, lägger tillbaks något annat, och skriver in sig i loggboken.

Skattjakterna kan följas via internet där det finns en hemsida för geocaching. Koordinaterna för varje cache registreras. Den som ska till Mockfjärdstrakten kan sedan kolla om det finns cache där.

Man matar in koordinaterna i den egna GPS-en och går på skattjakt.

Beroende på hur bra mottagningen är kan man komma rätt på några meter.

Men visst krävs det lite listighet för att hitta en cache. Sören Mård berättar hur han såg några människor springa omkring i rondellen i Mockfjärd.

- Fast jag har lagt ut cachen själv så förstod jag inte vad de höll på med, säger han. Via internet såg han senare att just den cachen haft besök.

Sören Mårds hoppas kunna utveckla idén så att den leder till att fler turister lockas till Mockfjärd.

- Det startade för fem år sedan på internet, nu ökar det för varje dag, berättar Sören. Han vill också leta efter cacher själv och på köpet få se lite nya, udda ställen. Men ännu har det inte blivit tillfälle.

KARIN PAULSSON

Mer läsning

Annons