Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gå på kurs i väntan på valpen

Annons

- Det är min första hund, och jag har ingenting med mig praktiskt sett, erkänner hon.

Men nu efter fem teorilektioner och mängder med hundböcker börjar Inger känna sig lite mer hemma i hundvärlden.

- Jag känner mig faktiskt väl förberedd och hoppas slippa göra onödiga fel redan första kvällen, säger hon.

För valpens bästa handlar det om att tänka efter före och vara konsekvent från första stund. Ställ dig frågan hur du vill ha din hund och vilka regler som ska gälla i hemmet.

- Var konsekvent, tala ett tydligt kroppsspråk och slösa med kärlek och beröm, råder kursledaren Marita Danemyr sina 14 kursdeltagare.

Valpen är söt som en bebis, men den är en hund. Vill du inte trängas med den i sängen framöver, är det snällast mot valpen att aldrig ta upp den dit.

Ge den i stället en mjuk och skön plats där den kan sova i lugn och ro. Gärna med lite utsikt så att den även kan ligga där och iaktta det som sker runt omkring.

- Ta också för vana från första stund att bära ut valpen på gräsmattan så den får kissa så fort den vaknar eller har ätit, tipsar Marita.

Slösa med beröm så fort valpen sätter sig ute och uppmuntra den gärna med en liten godbit. Då har du snart en rumsren hund som förstått hur du vill ha det.

- Bestäm dig också redan i förväg för för om du vill att din hund ska få hälsa på människor den möter ute eller om du vill att den ska låta bli, råder kursledaren.

Alla valpar har nytta av konsekvens, och det du lär din hund de första två åren har du nytta av livet ut.

Hunden vill ingenting hellre än att vara till lags och den gör inget för att trotsa. Den handlar rent instinktivt utifrån sina erfarenheter och måste få klara besked.

- Tänk dig att valpen ser dig som ett trafikljus.

Den behöver grönt eller rött för att förstå vad som gäller. Signalerar du då gult är det inte lätt för hunden att veta vad den ska ta sig till, förklarar Marita.

Det gäller alltså att vara tydlig och tala med kroppen, då valpen läser av och förstår det bättre än tusen ord.

- Jag har förstått att det gäller att fånga tillfället i flykten och "lura" valpen att göra rätt, säger Inger.

Det gäller alltså att vara vaken för situationer när valpen gör rätt och utnyttja dessa för att slippa korrigera. Säg till exempel sitt när valpen ändå är på väg att sätta sig och beröm den när den satt sig

- Mycket sådant här smått och gott hade jag aldrig tänkt om jag inte gått på teoridelen utan hund, säger Inger.

Och även när valpen ska vara med framöver, så förstår den ju inte ett skvatt av vad kursledaren säger. Det är fortfarande hon som ska lära sig för att kunna träna valpen hemma mellan varven.

- Sina barn får man uppfostra som man vill utan att någon säger något. Men med hunden vill alla plötsligt vara med och lägga näsan i blöt, konstaterar Marita.

Det må vara i all välmening men blir ofta bara förvillande för den som skaffat sin första hund. Därför försöker Marita ge sina kursdeltagare så mycket råg i ryggen att de vågar stå på egna ben och fatta egna beslut.

Hennes målsättning är att deltagarna ska utvecklas från hundägare till hundförare och vara de som bestämmer både hemma och ute på promenad.

För att det ska fungera gäller det att du som förare är trygg i din roll och vågar bjuda på dig själv om det uppstår problem.

- Strunta i omgivningen och spring med glädje runt och klappa soptunnan eller glassgubben om valpen tycker att de är otäcka, råder Marita.

Gör det med liv och lust och känn hur sammansvetsade ni blir av att lösa problem och ha roligt tillsammans.

Nästa vecka är tidningen med när valpen kommer hem till familjen Lobell-Gesar i Karlsvik strax utanför Falun.

Första artikeln i serien var publicerad lördagen den 29 maj.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons