Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

G8 lovar stöd mot sjukdomar i Afrika

Annons

De rika länderna i G8-klubben lovar Afrika 60 miljarder dollar till kamp mot aids, hiv, malaria och tuberkulos.

För lite, säger kritikerna.

Pengarna, som finns med i kommunikén om Afrika från G8-mötet, ska fördelas de närmaste åren. Hälften av dem är medel som den amerikanska regeringen föreslog i våras.

Men de lovade miljarderna är inte nog, hävdar flera hjälporganisationer, för att ens nå upp till tidigare fastslagna mål. Enligt brittiska Stop Aids Campaign kommer 11 miljoner afrikaner vara i behov av vård för hiv och aids 2010, medan de utlovade medlen räcker till 5 miljoner.

"Låt oss inte bländas av stora tal. Vad de 60 miljarderna i bästa fall betyder är 3 miljarder mer i stöd 2010", säger Max Lawson på Oxfam i ett uttalande.

Lawson konstaterar att det betyder att G8-länderna inte klarar sina utfästelser från 2005 om ökat stöd till Afrika.

"De nya pengarna är viktiga i kampen mot hiv och aids och för att kunna erbjuda utbildning till alla. Men de ska ses för vad de är, ett litet steg när det som behövs är ett stort kliv", hävdar Lawson.

G8-länderna säger att de står fast vid löftena från 2005 om att höja biståndet med 50 miljarder dollar per år till 2010, varav 25 miljarder till Afrika. Men G8-har mycket kvar om löftena ska infrias, närmare bestämt 30 miljarder, enligt Oxfam.

Samtidigt skärpte Greenpeace kritiken mot den klimatuppgörelsen som G8-länderna träffade på torsdagen.

Till slut gick USA, och Ryssland, med på en skrivning som säger att man seriöst ska studera de beslut som tagits av EU, Japan och Kanada om att halvera utsläppen av växthusgaser till 2050.

I kommunikén heter det att G8-länderna vidgår att utsläppen måste bromsas och följas av ordentliga minskningar, men konkreta tal saknas. Men de riktar in sig på att, inom FN:s ram, förhandla fram en efterföljare till Kyotoavtalet om minskade utsläpp, som går ut 2012. USA har inte skrivit på Kyoto.

De blockader som demonstranter genomfört på vägarna runt Heiligendamm under veckan började på fredagsförmiddagen lösas upp. Det mesta har gått lugnt till, med enstaka ingripanden från polis med vattenkanoner. Men de våldsamheter som förekom förra lördagen i Rostock har inte upprepats. Under fredagseftermiddagen skulle de som deltagit i blockader och alternativmöten samlas till ett sista möte i Rostock.

TT

Mer läsning

Annons