Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fysik i praktik - på övertid

Annons

Läran om varm och kall luft. Det var så det började.

Sjätteklassarna vid Kvarnsvedens skola satt lutade över fysikböckerna när någon plötsligt kläckte idén. Varför inte ta reda på hur det fungerar i praktiken?

Sagt och gjort. Silkespapper, tejp och ståltråd plockades fram. Under en rad lektioner har eleverna sedan lagt ner stor möda och energi på att få de egenhändigt tillverkade varmluftsballongerna flygbara.

- Kallt, mörkt, vindstilla och stjärnklart. Det är drömförhållanden när man ska få en ballong att lyfta, berättar Göran Hedlund, klassföreståndare för en av Kvarnsvedens tre sexor.

Mallar har talat om hur det färgglada silkespapperet ska klippas. Eleverna har sedan noga tejpat varje skarv, för att få ballongen så tät som möjligt. När det väl är dags för flygprovet, får ingen varmluft läcka ut någonstans.

- Nej, det är ju den varma luften som ska få ballongen att lyfta, förklarar Elin Olström och Malin Leidevall, medan de synar sitt verk.

Totalt har eleverna tillverkat 20 varmluftsballonger. I går eftermiddag gjordes de sista finjusteringarna och ballongerna förseddes med braständare. Sedan gick sjätteklassarna hem och inväntade mörkret.

- Det är svårt att hitta en plats dit stadsljusen inte når. Faktum är att det inte finns många ställen i landet där det någon gång är helt svart, säger Göran Hedlund.

I Bysjön är det inte svart. Däremot är det så mörkt det kan bli i ett tätbebyggt område om kvällen. Där, på Bysjöns is, samlades eleverna långt efter skoltid i går. De färgsprakande ballongerna packades försiktigt upp ur kartongerna och den första tändes. Tätt följd av fler steg den sedan upp mot den svarta himlen.

Fel trodde alltså den som såg ett 20-tal UFO:n sväva över Kvarnsveden sent i går kväll. Det var bara skolans sjätteklassare som provade fysiken i praktiken - på övertid.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons