Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyrverkerier upprör hundar och hundägare

Annons

Det flitiga bruket av fyrverkerier inte bara på nyårsnatten utan även dagarna före och efter upprör och bekymrar många, framför allt hund- ägare.

Det är inte bara vid tolvslaget på nyårsnatten som det smäller av fyrverkerier. Också dagarna, och ibland veckorna, före och efter nyåret fyrar många av raketer och andra fyrverkeripjäser. Detta bekymrar många hundägare, vars djur mår mycket dåligt av oljudet.

- Om man visste att det bara var en viss tid som fyrverkerierna användes så skulle det vara acceptabelt. Då kan man anpassa sig och i värsta fall droga ned hundarna, säger Monika Klein, Djurmo.

Hon får medhåll av Björn Mellembråten i Mockfjärd.

- Den som har sett hur dåligt en hund mår av smällandet förstår oss hundägare. Det är fruktansvärt att se. Hunden vet inte vart den ska ta vägen, säger han.

- Det handlar om hänsyn och vanligt sunt förnuft. Folk borde låta bli att använda fyrverkerier annat än på nyårsnatten, eftersom många människor och hundar mår så dåligt, menar Monika Klein.

Björn Mellembråten menar vidare att det främst är ungdomar under 18 år som använder sig av fyrverkerier i tid och otid, trots att det är 18-årsgräns för de allra flesta pyrotekniska produkter.

Både Björn Mellembråten och Monika Klein har varit i kontakt med polisen med anledning av det flitiga bruket av fyrverkerier. Karl-Ove Westman, länsvakthavande befäl vid polisen i Falun, säger att det egentligen krävs tillstånd för att få använda fyrverkerier i stadsplanerade områden.

- Men jag har nog aldrig varit med om att någon privatperson sökt tillstånd, säger han.

JOHANNES TÅNGEBERG

Mer läsning

Annons