Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyrar förstörda

Annons

- Det känns tungt. Vi har ju ansvar för att det ska vara säkert att åka på sjön, säger Carl-Gustav Wadström.

Båtklubbarna på Runn är anslutna till Runns Båtförbund. Var och en av klubbarna har tilldelats ett "utprickningsområde" som de ansvarar för. På hela Runn finns ett otal prickar som signalerar grund och cirka 15 fyrar som är en ovärderlig tillgång för nattliga sjötrafikanter.

Utan fungerande fyrar är olycksfaran uppenbar, menar Carl-Gustav Wadström.

- Vi har gjort allt vi kan för att det ska vara säkert att åka när det är mörkt ute, säger han.

Men när fyrarna förstörs är det ett svårt slag mot förbundets ekonomi. Förbundet är beroende av kommunbidrag. 14 000 kronor vardera får man från Borlänge och Falu kommun. Utöver det får man in en hundralapp per sålt sjökort. När en fyrlampa för 6 000 kronor går sönder eller stjäls känns det i kassan.

Stölder och vandalisering av fyrernas solceller och lampor har inträffat flera gånger denna och förra sommaren. Senast stals utrustningen från fyren i Torsång. En del prickar, som markerar grund, är också spårlöst försvunna eller har dragits upp och flyter runt.

- Vi har inte råd att byta ut hur många som helst. De här som far och tar sakerna förstår inte att de finns där för deras egen säkerhet, säger Carl-Gustav Wadström.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons