Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyraåring försvann

Annons

Han var på jobbet i Borlänge när han genom sin fru Cissi Nordström fick veta att sonen Ludwig försvunnit från dagis tillsammans med sin kompis Amanda.

Hon var då på väg ut för att tillsammans med dagispersonalen leta efter barnen.

- Det kändes hemskt att inte veta var ens barn var. Jag bläddrade igenom alla hemska scenarion i huvudet. Det var som en mardröm, berättar Tomas Nordström.

Cirka en och en halv timme senare hittades de båda rymlingarna välbehållna på en gata i samhället. De hade då lånat en cykel och var på väg till Mora By.

Tomas Nordström är noga med att poängtera att han inte klandrar personalen.

- Den är underbar och ska ha en eloge för att den klarar av att jobba under de förhållanden som råder, säger han.

- Det går sju barn på en personal. De kan omöjligt hålla koll på alla ungar.

Barnen leker på den stora gården som är kuperad med många träd och buskar. Det går snabbt och lätt att klättra över det relativt låga staketet.

Onsdagens rymning var inte Ludwigs första. Han har flera gånger tidigare kommit hem mitt på dagen efter att ha smitit från dagis.

- Det känns som att vi betalar för en tjänst som vi inte riktigt får, säger Tomas Nordström.

Förskolan Konvaljen står just nu inför en ombyggnation som flera av föräldrarna protesterat emot, vilket tidningen berättat om tidigare.

- Det är underligt att lägga pengar på en ombyggnad när de inte har råd att ta in vikarier när någon ur personalen blir sjuk eller att skaffa ett riktigt staket som ungarna inte kan klättra över, säger Tomas Nordström.

Anki Gustafsson är biträdande rektor för Gustafs barn- och skolområde och är ansvarig för förskolan Konvaljen.

Hon kände inte till onsdagens incident förrän tidningen ringde och berättade och bad därför att få återkomma. Anki Gustafsson ringer senare och berättar att barnen dragit iväg från gården trots att personalen ropat på dem. Och att personalen därefter åkte iväg i bilen för att leta.

- Det är tråkigt när någonting sådant händer. Men personalen kan inte kolla barnen varje sekund, säger hon.

Har ni tillräckligt med personal?

-Det kan man alltid diskutera. Men det är ekonomin som styr och normen i Säters kommun är inte sämre än på andra ställen.

Vad gör ni för att rymningen inte ska upprepas?

- Personalen har redan pratat med både barn och föräldrar. Vi måste nu prata internt om hur vi ska göra för att incidenten inte ska upprepas. Vi ska också titta på staketet. Föräldrarna ska absolut kunna känna trygghet när de lämnar sina barn på dagis.

BIRGITTA WIBERG

Mer läsning

Annons